Şoför yok. Pedal yok. Direksiyon yok. Yalnızca koltuklar, ekranlar ve kendiliğinden kapanabilen kapılar. General Motors’un geliştirdiği son Cruise modelini bu cümlelerle tanımlayabilmek mümkün. 2019 yılında yollara çıkması beklenen elektrikli ve otonom araç modeli, kalıpları yıkacak bir teknolojiye sahip.

Sürüş yazılımları insanların yerini alıyor

Geçtiğimiz gün ABD’li dev otomotiv üreticisi General Motors, tam otonom araçlarında kullanılan yazılımların güvenlik faktörü açısından insan şoförlerin yerini alabileceğini açıkladı. Bu yüzden olsa gerek, sıradışı bir karara imza atarak gaz ve fren pedallarının yanı sıra direksiyonu da Cruise modelinden kaldırdı.

Hatırlanacağı üzere GM 2016 yılında bir Silikon Vadisi girişimi olan Cruise Otomasyon firmasını satın almıştı. GM Başkanı Dam Ammann’ın açıklamasına göre yeni otonom aracın geliştirilmesi esnasında bu satın almanın çok faydası görüldü. Aynı zamanda Cruise aracı, GM’nin “dördüncü nesil” otonom araç segmentinde yer alıyor. Üçüncü nesil araç ABD’de çok satan Chevrolet Chevy idi.

Hükümetten izin almayı bekliyor

Ancak yeni üretilen Cruise hemen yola çıkmaya hazır değil. Direksiyonu ve pedalları olmadığı için ABD hükümetinin belirlediği standartları karşılamıyor. Bu sorunu aşmak için NHTSA kurumundan onay almaya çalışan GM, bürokratik engelleri aştığı takdirde Cruise modelini 2019’dan itibaren satışa sunmayı hedefliyor.

Yasal engellerin bir bir aşılmaya başlanmasıyla birlikte akıllı telefon ve dijital ekranlar yardımıyla arabaları süreceğimiz günler hiç de uzak gözükmüyor doğrusu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version