Muhtemel bir trafik kazasında araç içindeki şoför ve diğer yolcuları korumak üzere geliştirilen hava yastığı teknolojisi, artık üretilen hemen her araçta standart olarak sunulan bir güvenlik önlemi haline geldi. Hava yastığı kullanımının bu kadar artması, elbette güzel bir gelişme. Son dönemde Hyundai’nin sunrooflu arabalar için geliştirdiği hava yastığı teknolojisi, otomobil üreticilerinin bu teknolojiye ne kadar önem verdiğinin de bir göstergesi.

Şimdilerde ise ABD’li General Motors firması yenilikçi bir harekete imza atarak arabanın dışında açılan bir hava yastığı modelinin patentini aldı. Bu sayede olası bir kaza anında yayalar, üzerlerine doğru hızla gelen arabadan daha az etkilenebilecek. Uzmanlara göre bu, ölümlü kaza ihtimalini en aza indirgemek için geliştirilmiş akıllıca bir teknoloji.

Yastıklar A sütununda açılacak

Yakın tarihte üretilecek GM araçlarına yerleştirilmesi planlanan bu hava yastıkları, arabaların A sütununda yer alacak. Kaputla cam arasındaki hava yastığı, yayaların cama çarpıp ağır yaralanmasının önüne geçebilecek.

Daha önce de patenti alınmıştı

Yayaları korumak için güvenlik teknolojileri geliştiren ilk ve tek firma General Motors değil elbette. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz sene, Ağustos ayında Mercedes-Benz de benzer bir teknolojinin patentini almıştı.

2016’nın Ekim ayında Japonya’da satışa çıkarılan yeni Subaru Impreza’larda da bu teknoloji mevcut. Daha da geriye gidersek 2012 yılında Volvo’nun tanıttığı dört kapılı V40 hatchback modelinde de yayalar için hava yastığı yer almıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version