ABD’nin ve dünyanın en büyük otomobil şirketlerinden General Motors, Cruise isimli sürücüsüz otomobili üzerine çalışmalarına Mart ayından beri aralıksız devam ediyor. Ancak görünüşe göre bu yeni otonom araç projesinde işler pek de iyi durumda değil.

Mart ayında ortaya çıkan ilk raporlarda Cruise arabalarının yol kenarındaki nesneleri tanımakta zorlandığı bilgisi yer almıştı. Şimdilerde yeni çıkan bir haberde ise önceden Cruise projesinde çalışan 3 personel ve halen daha şirkette çalışan 1 kişinin yorumlarına yer verilerek bu bilgi teyit edildi.

Sabit veya hareketli nesneleri tanıyamıyor

Malum, sürücüsüz bir otomobilin trafikte güvenle hareket edebilmesi için etrafındaki nesneleri sürekli olarak taraması ve tanımlaması gerekiyor. Ancak Cruise model arabalar yol kenarındaki sabit veya hareketli nesneleri tanımlamakta zorluk çekiyor.

Örneğin yol kenarında park etmiş bir dizi motosiklet veya bisiklet varsa Cruise’deki otonom sürüş teknolojisi bu taşıtları tanıyamayıp aniden fren uygulayabiliyor.

Keza eski çalışanların ifadesine göre araba kaldırımda yürüyen yayaları tanımlayabilmekten de aciz. Üstelik bu modelin ortada olmayan bir bisikleti gördüğünü sandığı için olur olmadık yerde aniden frene bastığı da vaki.

Sensörden beyne veri akışı sorunlu

Hayli can sıkıcı olan hatalar bununla da sınırlı değil. Cruise‘de kullanılan sensörler, etraftan toplanan verileri aracın beynine aktarma noktasında çok yavaş kalıyor.

Neyse ki GM ile ortaklaşa hareket eden Cruise firmasının CEO’su Kyle Vogt, yaptığı son açıklamada bir sonraki nesil donanım ve yazılımda bu sorunun giderileceğini vaat etmiş bulunuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version