Dubai Ulaştırma Bakanlığı (RTA) 2016 rakamlarına göre ülke genelinde 791 adet olan hibrid taksi sayısını 2021’de 4 bin 750’ye çıkarmayı hedefliyor.

Bakanlığın Al Futtaim Motors şirketiyle işbirliğine gitmesi sonucu Dubai sokaklarında ilk hidrojen hücre yakıtlı araba olarak da bilinen Toyota Mirai marka taksilere rastlayabilmek artık mümkün. Yalnızca su emisyonu üreten bu aracın çevreye verdiği zarar yok denilebilecek kadar az. Hiçbir şekilde gürültü çıkarmadığı gibi tam dolu depoyla 500 kilometre yol kat edebiliyor. Depoyu yenilemek de 5 dakikadan daha fazla sürmüyor.

Hidrojen ve oksijenin motorda karışması sonucu elektrik oluşturan Mirai’nin en çevreci otomobil modeli olduğunu söylemek abartı olmayacaktır.

Taksilerin hidrojen yakıtlı Mirai’lere dönüştürülme projesi, ülkenin Ulaştırma Bakanı Mattar Al Tayer tarafından başlatıldı. Dubai Taxi isimli şirket de bu projeye dahil oldu ve Ortadoğu’nun filosunda hidrojen yakıtlı araç barındıran ilk taksi firması ünvanını taşımaya hak kazandı.

Şirket önceleri yalnızca Dubai Uluslararası Havalimanı’na gelen yabancı yolcuları lüks limuzinlerle taşıma işi yapıyordu. Yöneticiler hidrojen yakıtlı araçlar sayesinde operasyon giderlerini kısmış olmaktan memnun gözüküyorlar.

Yakıt dolum istasyonları ülke çapında yaygınlaşacak

Toyota Mirai’lerin satışını gerçekleştiren Dubaili Al-Futtaim Motors şirketinin yöneticisi Saud Abbasi, Birleşik Arap Emirlikleri genelinde hidrojen dolum istasyonlarının yaygınlaşması için temaslarda bulunduklarını da açıkladı. Eğer bu istasyonlar ülke genelinde yaygınlaşırsa vatandaşlar da Toyota Mirai gibi hidrojen yakıtlı araçlara daha fazla ilgi göstermeye başlayacaktır.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version