Bir zamanlar televizyon ekranlarından eksik olmayan, ülke ülke gezen ve hareketleriyle insanları eğlendiren insansı robot Asimo‘yu hatırlamayanımız yoktur herhalde. Merdiven çıkarken yere düşerek yuvarlanmasıyla akıllara kazınan bu sevimli robot, Honda tarafından geliştirilmişti.

Ancak ne yazık ki artık Asimo için yolun sonu gözüktü. Boston Dynamics laboratuvarında geliştirilen ürkütücü derecede başarılı robotların varlığı söz konusuyken, Asimo gibi modeller sadece insanları eğlendirmekle yetiniyor çünkü.

Bir devir sona erdi

Nikkei Asian Review‘in haberine göre Honda, Asimo’nun geliştirme programını sona erdirdi. Buna göre artık Asimo’nun daha üstün ve gelişmiş modelleri piyasaya çıkmayacak, ancak proje halen daha devam edecek.

Gerçekten de Asimo’nun pek kullanışlı olduğunu söyleyebilmek mümkün değildi. Saatte 10 km hızla yürüyebilen, 5 kg ağırlığındaki nesneleri kaldırabilen robot günlük hayatta insanoğluna yardımcı olabilecek kadar aktif kullanıma müsait değildi.

1986’da temelleri atılmıştı

“Advanced Step in Innovative Mobility” kelimelerinin baş harflerinden oluşan Asimo projesinin temelleri 1986 yılında atıldı. Honda’nın E0 adını verdiği iki ayaklı bir robot, Asimo’nun atası olarak nitelendirilebilir. İlk insansı görünümlü Asimo’nun ortaya çıkışı ise 2000 yılına tekabül ediyor. Yedi jenerasyon sonra Honda, bu robotun insanlarla kendi kendine etkileşime geçebilmesini sağlayacak yapay zekaya sahip olmasını sağladı.

Her yeni modelle birlikte insanların mimiklerini takip edebilen, alışveriş arabası sürebilen ve nesneleri A noktasından B noktasına taşıyabilen Asimo’lar çeşitli etkinlik ve konferanslarda boy göstermeye devam etti.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version