Honda ve General Motors (GM) ortaklaşa iki yeni elektrikli otomobil modeli geliştirmek için anlaşmaya vardı. Buna göre üretilecek olan modeller Honda logosunu taşıyacak, ancak GM’nin yeni nesil Ultium bataryalarından güç alacak.

Şuan için isimleri henüz duyurulmayan modeller Kuzey Amerika bölgesindeki GM fabrikalarında üretilecekler. General Motors bünyesindeki Chevrolet, Cadillac ve diğer markalara ait elektrikli modellerde de kullanılacak olan global platform, Honda logolu bu araçların temelini oluşturacak.

Aslına bakılırsa GM yeni platformunu Mart ayının ilk günlerinde duyurmuş, son çıkan Ultium isimli batarya teknolojisini de tanıtmıştı. Ultium’un olayı dikey ve yatay eksende yan yana dizilebilen farklı batarya hücrelerine ev sahipliği yapmasında saklı. Bu sayede boyutu ve şekli esneyebilen bataryalar birçok farklı araçta rahatlıkla kullanılabiliyor.

Mesela GM, Ultium sayesinde 50 kWh ile 200 kWh arasında değişebilen kapasitelerde pil üretebilmenin mümkün olduğunu belirtmiş durumda. En üst konfigürasyona sahip bir araç böylelikle tam dolu batarya ile neredeyse 650 kilometre mesafe kat edebilecek.

GM’nin elektrikli motora sahip araçlarında kullanmaya başladığı yeni BEV3 platformuyla kombine edilebilen Ultium bataryaları crossover ve SUV’ların yanı sıra ticari araçlara da uyarlanabilecek.

Ortak çalışmaya yabancı sayılmazlar

General Motors ve Honda ilk kez bu kapsamda güçlerini birleştirmiyorlar bu arada. İki firma daha önce de hücre yakıt teknolojisi üzerine beraber çalışmış, hidrojeni kullanarak sıfır emisyonlu otomobiller üretmek üzere fikir alışverişinde bulunmuştu.

Nitekim bu yılın başlarında da Honda’nın GM ile otonom özelliğine sahip Cruise Origin modelinin geliştirme sürecine yardımcı olacağı açıklanmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version