Otomobil sektörünün iki büyük oyuncusu, Japon Honda ve ABD’li General Motors (GM) imzaladıkları milyar dolarlık yeni bir anlaşmayla gündeme bomba gibi düştü. Yeni bir otonom araç geliştirmek üzere güçlerini birleştiren iki şirket, Cruise adı verilen sürücüsüz otomobil start-up’ına ortak oldu.

Aslında Cruise firması 2016’nın ilk günlerinde General Motors tarafından satın alınmıştı. Son olarak Honda’nın şirkete 750 milyon dolar yatırım yapması, firma değerinin 14.6 milyar dolardan daha yükseğe çıkmasını sağladı.

Daha fazla yatırım yolda

Ancak görünüşe göre Honda’nın 750 milyon dolarlık yatırımı, sadece buzdağının görünen tarafı. Öyle ki Honda’nın açıklamasında önümüzdeki 12 yıl içinde toplam yatırım miktarının 2 milyar doların üzerine çıkmasının hedeflendiği belirtildi. Japonya’nın en büyük bankalarından SoftBank‘tan da bir dizi yatırım alan Cruise, ilk otomobil modelini önümüzdeki yıl müşterilerin beğenisine sunmayı planlıyor.

Cruise‘in kasasına akan devasa bütçe, mobilite hizmetlerinde kullanılmak üzere sürücüsüz bir otomobil modeli geliştirmek üzere kullanılacak. Birçok ülkede satılması amaçlanan arabanın seri üretime geçmesi için Honda ve General Motors‘un mühendis kadrosu hummalı bir çalışmaya başladı bile.

2013’te de işbirliğine gidilmişti

Bundan 5 sene önce, takvim yaprakları 2013’ü gösterdiğinde Honda ve GM’in yeni nesil bir araç teknolojisi üzerine güçlerini birleştirdiğine şahit olmuştuk. Hem motor, hem de elektrikli otomobil altyapısı geliştirmek için beraber çalışmalar yürüten firmalar 4 yıl sonra yeni hidrojen hücre yakıtlı motorlarını kamuoyuna tanıtmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version