Japon otomobil üreticisi Honda, ABD’de satışına devam ettiği tamamen elektrikten güç alan tek modelinin üretimine son verme kararı aldığını duyurdu. İlk kez 2017 yılında duyurusu gerçekleştirilen Clarity EV isimli Civic benzeri model, Honda tarafından geliştirilen elektrikli modeller arasında yer alıyordu.

Clarity Fuel Cell adını taşıyan ve hidrojen hücre yakıtından güç alan versiyonuyla birlikte satışına bugüne dek devam edilen araba için yolun sonu gözükmüş oldu. Clarity Plug-in Hybrid modeli ise benzinli motorun yanı sıra elektrikli güç ünitesine ev sahipliği yapıyordu.

Sadece 143 kilometre yol gidebiliyor!

New York Uluslararası Otomobil Fuarı 2017’de boy gösteren aracın menzil kapasitesi ise gerçekten günümüz şartları altında “komik” denilebilecek seviyedeydi. Tam dolu batarya ile sadece 143 kilometre yol kat edebilen araç o dönem için bile az mesafe gidiyordu. Bugün geldiğimiz noktada şehir içi günlük kullanım için dahi bu menzil düşük kabul ediliyor.

Hidrojen yakıtlı versiyonu da fiyaskoydu

Aynı aracın plug-in hibrid versiyonu ise tamamen elektrikten güç alarak 75 kilometre yol gidebiliyordu. Benzinli motorun da elektrikli güç ünitesine eşlik etmesiyle bu mesafe 547 kilometreye kadar çıkıyordu. Sadece Kaliforniya eyaleti genelinde satılan ve sadece leasing yöntemiyle sahip olunabilen Clarity Fuel Cell ise hidrojen yakıt istasyonlarının kısıtlı olması nedeniyle hiçbir zaman geniş bir kitleye hitap edemedi.

Şimdilerde üretimine son verilen Clarity EV yerine Honda bayilerindeki satış danışmanları, potansiyen müşterilerini elektrikli CR-V gibi alternatiflere yönlendiriyorlar.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version