Takahiro Hachigo, Haziran 2015’te Honda CEO’su olduğunda, yenilikçi mühendislik alanında ün yapmış bir markanın kontrolünü aldığını ve bunun böyle sürüp gideceğini düşünüyordu. Bu kurucu Soichiro Honda’nın yaklaşımıydı ve 1946’da Teknik Araştırma Enstitüsü’nü kurdu. Onun varisleri de, 1973’te çekilene kadar bu yolda devam etti.

Honda bir üretici olarak büyüyor olsa da, 1999’dan beri satışlarını ikiye katlayarak 2016’da beş milyon adede ulaştı. Büyük teknolojik zorluklarla mücadele etti ve bazı rakipleri karşısında otonomi ve elektrikli alanında geride kaldı. Peki göreve gelmesinin üzerinden iki yıl geçmesiyle Takahiro Hachigo’nun diğerlerinin uzağında kalmamak için planları neler?

Listenin başında Seviye 4 otonom araçları 2025’te yollara çıkarmak var. Bunlar belirlenmiş alanlarda kendi kendine gidebilen araçlar. Aynı zamanda bu periyotta, Honda’nın Avrupa’da satılan araçlarının yüzde 66’sının elektrikli/hibrit olmasını hedefliyor. Yine de bu dönemin bazı belirsizlikler taşıdığını ve üreticilerin çabuk hareket edebilme kabiliyetlerinin olması gerektiğini de kabul ediyor: “Böyle teknolojiler üzerinde çalışırken, bakış açısının değişebileceğini de görüyoruz.

Takahiro Hachigo: “Zor Hedefler Koyduk”

Dizel gibi daha tanıdık teknolojilere ne diyor? “Şu anda dizel motorlarımız var ve bunlardan üretmeye devam edeceğiz” diyerek bunun öncelikleri olmadığını da ifade ediyor. “Elektrikli araçlar da üretiyoruz. Zor hedefler koyduk ve gelecek bizim için elektrik, hibrit ve yakıt hücreli araçlar üretmek.

Hangi yakıt türü galip gelecek? Hemen yanıtlıyor: “Bu zor bir soru. Hedefimiz 2030’da elektrikli güç ünitesinin global satış oranının, 3’te 2’sini oluşturması. Bunun yüzde 50’si hibrit veya şarj edilebilir hibrit olacak, yüzde 15’i sıfır emisyonlu elektrikliler. Bataryalı elektrikli araçlar ve yakıt hücreli araçlar da buna dahil. En büyük global satış payı şarj edilebilir hibritlerde olacak.

Otonomi hakkında ise Honda’nın 2019’da Seviye 3’ü sunacağını belirtiyor (bu, gözlerin yolda ama elin ve ayakların kontrollerden çekilebildiği seviyeyi temsil ediyor). Robot teknolojisinde de lider üreticilerden olmaya devam edecekler. Hachigo, “Kazasız bir gelecek istiyoruz ve Nisan 2016’da Tokyo’da bunu başarmak üzerine yeni bir AR&GE departmanı açacağız. Tedarikçilerle de bu hedeflere ulaşmak için burada buluşacağız” diyor.

Honda, ABD’de yapay zeka üzerine uzmanlarla çalışıyor ve araçların yollara çıkmasını istiyor. Aynı şey, elektrikli ve otonom araç gelişimi için de geçerli: “GM ile yakıt hücreli araç üretme konusunda zaten planlarımız var ve gelecekte de bu tür ortaklıklara devam edeceğiz. Elektrikli motor üretimi için Hitachi ile ortaklığımız var ve Waymo ile (eski Google araç projesinden) otonom araçlar üzerinde çalışıyoruz.”

Bu teknolojinin çalışması için donanım önem taşıyor. En efektif yol, motoru kontrol etmek ve maksimum oranda bataryalardan faydalanmak.” Honda’nın diğer üreticilerle birlikte çalışıp maliyeti azaltmayı amaçladığı görülüyor. Buna göre Honda tarafında bizi ilginç gelişmeler bekliyor.

Kaynak: Car

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version