ABD ordusunun Ortadoğu başta olmak üzere işgal ettiği birçok ülkede kullandığı askeri jip Humvee’nin sivil versiyonu olan Hummer, otoyolda neredeyse tam bir şeridi kaplayacak kadar geniş bir araçtı. Petrol fiyatlarının artmasıyla birlikte satışlar düştü ve Hummer markasının asıl sahibi General Motors, yeni model üretimine son verme kararı aldı. Ancak şimdilerde GM’nin Hummer’i yeniden piyasaya sürme girişimleri söz konusu, ki bu da hayranları hayli sevindiren bir gelişme.

Elektrikli mi? Neden olmasın!

Ancak fazla heyecanlanmaya gerek yok, çünkü GM hala daha “düşünme” aşamasında. Off-road şartlarına çok iyi ayak uyduran Hummer’in elektrikli olarak geri dönmesi, otomobil pazarının mevcut gidişatını göz önünde bulundurursak alınabilecek en mantıklı karar olurdu.

Avrupa Birliği genelinde sıkılaştırılan emisyon değerlerini karşılamayacak devasa bir jipin çok satacağını düşünmek yanlış olurdu nitekim. Malum, artık çoğu üretici de elektrikliye dönmüş durumda. Hatırlanacağı üzere en son Ford, elektrikli off-road SUV’u ve kamyonet modeli geliştireceğini açıklayan Rivian’a 500 milyon dolar yatırım yapmıştı. İlk başlarda GM, Rivian ile işbirliği yapmak ve ortak bir girişim kurmak istiyordu ancak Ford’a yenildi.

2006’dan 2010’a satışlar bıçak gibi kesildi

Hummer’e olan talep 2006 yılında ABD genelinde 71 bin 524 adet satışla tavan yapmıştı. Ancak 2010’a gelindiğinde bu rakam 4 binin de altına gerilemişti. FCA’nın Jeep markasıyla, Ford’un da Bronco modeliyle pastayı paylaştığı segmentte GM’nin de elektrikli Hummer kartıyla adından tekrar bahsettirmesi mümkün olabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version