Türkiye otomotiv açısından Avrupa’nın en büyük pazarlarından ve üreticilerinden biri. Üstelik sürekli büyümeye de devam ediyor. Ancak araç parkına baktığımızda önemli bir sorunla karşılaşıyoruz: Yaşlı araçlar.

Türkiye’de Hurda Otomobiller

Türkiye yollarında binek ve ticari olmak üzere 17 milyon adedin üzerinde araç bulunuyor. Halen Türkiye’deki 12 milyon 33 bin otomobilden 4 milyon 33 bin adedini 16 yıl ve üstü otomobiller oluşturuyor. 4 milyon 206 bin adetlik hafif ticari araç parkınınsa yaklaşık 991 bin adedi 16 yaş ve üzerinde.

Günümüzle kıyaslandığında oldukça eski teknoloji ile üretilmiş bu otomobiller hem yakıt tüketimi ve emisyon hem de kaza güvenliği açısından önemli handikaplara sahip.

Yaşlı otomobillerin daha yüksek yakıt tüketimi kullanıcılarının ceplerine zarar verirken, yüksek emisyon salınımları nedeniyle de çevreye verdikleri zarar, birkaç yaşındaki otomobillerden bile çok daha yüksek. Uzun kilometreler yapmış bu araçların bakım ve yedek parça ihtiyaçlarının fazla olması da hem araç sahibi hem de ekonomimiz için sorun yaratan noktalardan biri. Özellikle de ithal edilen parçalar ya da ithal edilen ham madde veya ara mallarla üretilen yedek parçalar nedeniyle daha fazla döviz ödemek zorunda kalıyoruz.

Bir önemli nokta daha var: Kaza güvenliği. Malum, yeni nesil binek ve hafif ticari araçlarda kazaları önlemeye yönelik aktif ve kaza oluştuktan sonra yolcuları korumaya yönelik pasif güvenlik önlemleri oldukça fazla. Ancak 16 yaş ve üzeri araçların önemli bir kısmında bu donanımlar yok ya da etkisi düşük.

Tabii gövdedeki metal yorgunluğu da çarpışma sırasında darbeyi yeteri kadar absorbe edemediği için yaralanma ve ölüm riski yükseliyor. Ayrıca artık yol tutuş ve frenleme konularında modern otomobillerle kıyaslanamayacak durumdaki yaşlı otomobillerin kazaya sebep olma riski de daha yüksek.

Hurda Otomobiller: Hurda Teşviki Düzenlemesi

Tüm bu sebeplerden dolayı beklenen hurda teşviki düzenlemesi yapıldı. 18 Mayıs 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile yeni araç alımlarında, matrahı 46.00 TL’yi aşmayanlara 10.000 TL, matrahı 46.000 TL’yi aşıp 80.000 TL’yi aşmayanlar için 8.000 TL, matrahı 80.000 TL’yi aşanlar için de 3.000 TL ve diğer araç cinsleri için 10.000 TL ÖTV indirimi yapılıyor.

Sektörün önemli derneklerinden ikisi hurda teşvikiyle ilgili destek açıklamaları yaptı. Otomotiv Disribütörleri Derneği ODD’nin Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bilaloğlu, “Yapılan uygulamanın ülkemiz araç parkı yaş ortalamalarını düşürebilecek şekilde 2019 ve sonrasında da sürdürülebilir olması, birçok yönden kamu yararına olacaktır. Ayrıca önümüzdeki dönemde ülkemiz motorlu taşıtlar vergi (MTV) sisteminin de yaşlı araç parkını gençleştirmeye hizmet edecek şekilde ele alınması gereken bir konudur” dedi.

Hurda otomobiller ile ilgili hurda teşviki hem ekonomi hem de sosyal açıdan çok olumlu bir adım. Umarım Türkiye en kısa zamanda hurdalardan kurtulur. Tabii bu arada hurda ile klasik otomobilleri birbirine karıştırmamak gerekir, aman dikkat!

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version