Otomobillerde kullanılan teknolojiler ne kadar gelişirse gelişsin, hep anahtar taşımak zorunda kalmamız sizce de biraz ilginç değil mi? Neticede akıllı telefon veya bileklik aracılığıyla kilitli kapıları açabilmek pek de zor olmamalı.

Neyse ki şu sıralar birçok otomobil üreticisi bizi bu anahtarlardan kurtarmak için AR-GE çalışmaları yürütüyor. Dijital anahtar uygulamaları ve hizmetleri aracılığıyla arabanın kapılarını açabilmek ve çalıştırabilmek artık hayal değil.

Nitekim Güney Koreli otomotiv devi Hyundai, yeni geliştirdiği dijital anahtar uygulamasını ABD’nin New York şehrinde düzenlenecek olan uluslararası otomobil fuarında tanıtacağını açıkladı.

Güvenliği endişe etmeye gerek yok

Bu tür konular gündeme geldiği zaman çoğunluğun endişesi araçların uzaktan hacklenebileceği ve yetkisiz erişimle hırsızlık gibi durumların meydana gelebileceği yönünde yoğunlaşıyor. Fakat Hyundai’nin yeni nesil dijital anahtar uygulaması Trustonic Application Protection tarafından güvence altına alınmış durumda.

İlk kez bu sonbaharda piyasaya çıkacak olan 2020 model Hyundai Sonata‘da kullanılacağı açıklanan dijital anahtar uygulaması, NFC teknolojisiyle çalışıyor. Uygulama mağazasından indirilebilen yazılım geleneksel anahtarın yerini alacak ve telefonu sürücü kapısındaki NFC alanına dokundurmak suretiyle çalışacak.

Bluetooth ile kumanda edebilmek mümkün

Aracın içine girdikten sonra da ikinci bir alıcı, merkez konsoldaki kablosuz şarj pedinde konumlandırılmış. Telefon buraya yaklaştırıldıktan sonra aracın tüm sistemleri Bluetooth üzerinden kumanda edilebiliyor. Kilitleme, kilidi açma, panik alarmını açma veya motoru çalıştırabilme gibi seçenekler sürücüye sunuluyor.

Arabaya 9-10 metre yaklaştıktan sonra uzaktan motoru çalıştırabilmek ve 4 farklı kişiye dijital anahtar tanımlayabilmek de mümkün.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version