Bugüne dek bazı otomobil üreticileri, araçların kokpitlerinde parmak hareketlerine duyarlı yüzeylere yer vermiş olsa da bu tasarımlar kullanıcılar tarafından pek sevilmedi. Bunun en büyük sebebi, dokunmatik yüzeylere dokunurken gözü yoldan ayırmanın bir zorunluluk olmasıydı. Fakat şimdilerde Güney Koreli Hyundai dokunmatik yüzeyli kokpit tasarımına yeni bir soluk getirdi. Tasarlanan yeni kokpitte direksiyonun her iki tarafında geniş dokunmatik yüzeyler yer alıyor.

“HMI sanal kokpit” adı verilen bu yeni nesil konseptin nasıl çalıştığını aşağıdaki videoyu izleyerek daha iyi anlayabilirsiniz.

Hyundai’nin gelecekte üretim bandından inecek yeni modellerinde kullanmayı planladığı bu kokpit ilk olarak i30 test aracında denenmiş.

İsteğe göre özelleştirilebiliyor

Yeni sanal kokpit tasarımında direksiyonun her iki tarafında bulunan geniş dokunmatik ekran, ergonomik olarak sürücünün kolayca ulaşabileceği şekilde konumlandırılmış. Üstelik bu ekranlada yer alan düğmeler, araç içi eğlence ekranı üzerinden isteğe göre ayarlanabiliyor.

Hyundai‘den yapılan açıklamada direksiyondaki ekranların dokunsal geri dönüş sağlayabileceği bilgisi de yer aldı. Bu sayede sürücüler düğmeye basıp basmadıklarını ekrana bakmadan anlayabilecekler.

Hayalet göstergesi iki aşamadan oluşuyor

Sürücünün dikkatini dağıtmayacak, gece sürüşlerinde ise gözünü yormayacak şekilde tasarlanan hayalet gösterge ekranı toplamda iki ayrı katmandan oluşuyor. Aralarında 6 mm mesafe bulunan iki ekran 3D efektleri de desteklerken sürücülere görsel bir şölen oluşturuyor. Ana ekran üzerinden göstergede kullanılan renk temasını isteğe göre değiştirebilmek de mümkün.

Share.

2 yorum

  1. kim begenmiş bu direksiyonu hiçmi zevk yokmuş gözlerimi bozukmuş hatta bozuk değilde komple gözü olmayabilir

  2. animasyonlar, görüntü çok iyi çok güzel ama o direksiyon tasarımı ne be kardeşim tipo mu kullanıyoz

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version