Ülkemizde 5 milyon satış adedini aşan ikinci el araç satış piyasası bu yeni yönetmenlik ile yeni bir döneme giriyor. Ve bu yeniliklerin, kişilerin kendi araçlarındaki araç satışlarını ve haciz nedeniyle yapılan satışları kapsamayacağını belirtelim.

Yeni yönetmelik ile ikinci el araç satışı için artık zorunlu olan yetki belgesinin, iş yeri sahipleri tarafından Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu‘na başvurularak alınması gerekiyor. Bu belge 5 yıl geçerli olacak. Bu belgeyi alabilmek için ise birçok şartı yerine getirmek gerekiyor.

Öncelikle esnaf ve sanatkarlar odasına, ticaret ve sanayi odasına veya ticaret ve sanayi odalarının ayrı kurulduğu yerlerde ticaret odasına kayıtlı olunması şartı aranıyor. Ayrıca, iş yeri sahibinin en az lise mezunu, mesleki yeterlilik belgesine sahip, iflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile itibarını yeniden kazanmış, devletin güvenliği ile anayasal düzene karşı suç işlememiş olması da şartlar arasında.

Ayrıca, araç satışı için galerinin de belli fiziksel standartları karşılaması şartı koşuluyor. İşletmelerin, en az dört taşıtın kapladığı alan büyüklüğünde ve teşhir alanının net yüksekliğinin en az üç metre olması gerekiyor. Satılacak araç için ayrılacak alan büyüklüğünün otomobil için en az 25, motosiklet için en az 5 ve diğer taşıtlar için en az 50 metrekare olması şartı aranacak.

İkinci El Otomobil Satışında “Taşıt Teslim Belgesi” Zorunluluğu

Yeni yönetmelik ayrıca, ikinci el araç satışı için “taşıt teslim belgesi” düzenlenmesini zorunlu kılıyor. Bu belgenin motorlu kara taşıtının adına tescilli olduğu kişi ile işletme arasında birer nüshası taraflarda kalacak şekilde en az iki nüsha şeklinde düzenlenmesi gerektiği belirtiliyor. Bu belgede aracılık hizmeti sonucunda işletmeye ödenecek tutarın da yer alması gerekiyor.

Bu belgedeki taşıta ait güncel bilgilerin (kilometre, yakıt türü, model yılı, varsa hasarları, değişen parçaları gibi) aracın üzerinde kolayca görünebilecek bir yerde “tanıtım kartı” üzerinde bulunması gerekecek. Aracın elektronik ortamda tanıtılması durumunda belirtilen bu bilgilere ve yetki belgesi numarasına elektronik ortamda da yer verilmesi gerekecek.

İkinci El Otomobilde Ekspertiz Raporu Detayları

Yönetmeliğe göre, araca ait bir ekspertiz raporu alıcıya da verilecek ve bu raporda aracın özellikleri, arızaları ve hasar durum bilgileri yer alacak. Ekspertiz raporu, Türk Standartları Enstitüsü Hizmet Yeterlilik Belgesi bulunan işletmeler tarafından verilecek. Bu ekspertiz raporunun ücreti, satış işleminin alıcıdan kaynaklanan bir nedenle gerçekleşmemesi durumunda alıcı, diğer durumlarda yetki belgesine sahip işletme tarafından ödenecek.

Ekspertiz raporu, 8 yaş veya 160.000 kilometre altındaki araçlar için alınacak. Ayrıca bu yönetmelik ile yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesi, hizmet yeterlilik belgesi ve ikinci el araç satışına ilişkin İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Bilgi Sistemi oluşturulması kararı alındı. Bu sisteme araç satış gününde satışla ilgili bilgilerin girilmesi noterlerin sorumluluğunda oluyor. Sistem ilgili kurum ve kuruluşların erişimine açılacak.

Bir diğer önemli değişiklik ise bundan sonra ikinci el araç satan işletmelerin, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5.000 kilometre garantisi vermesi gerektiği. İşletmeler, garanti kapsamına giren konuları sigorta yaptırarak karşılayabilecek. Yönetmeliğe göre, garanti kapsamında satılan ikinci el araçların arızalarının, işletme tarafından en geç 30 iş gününde giderilmesi gerekiyor.

Araç satışı yapılan otomobil pazarlarına da düzenleme getirildi. İkinci el araç satış alanlarının, imar mevzuatı çerçevesinde belirlenen ticaret alanlarında olması, nüfusu 10.000’den az olan yerleşim yerlerinde en az 5.000 metrekare, 10.000’den fazla olan yerleşim yerlerinde ise en az 10.000 metrekare büyüklüğünde olması gerekecek.

Uygun altyapıya ve üstyapıya (olumsuz hava şartlarından etkilenmeyecek bir zemine sahip olması gibi) sahip olması, çevreye ve trafiğe yük getirmeyecek olması, ücretsiz otopark ve ziyaretçilerin ihtiyaçlarını karşılayabilecek tuvalet, ibadethane gibi imkanlar sunması, kolayca araç giriş çıkışına uygun olması ve içinde ikamet için kullanılan bağımsız bölümlerin olmaması gibi koşulları karşılaması gerekecek. Otomobil pazarlarını belediyeler kuracak ve işletecek.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version