Araç kullanmayı kafaya takmayın… Çünkü yakında otomobiliniz bunu sizin için yapacak. Biz de Britanya hükümetinin vizyonunu ve otonom sürüşün geleceğini araştırdık.

Britanya hükümeti otonom otomobile geçişleri hızlandıracak projelere imza atıyor.Coventry civarında sürüş yapanlar, bundan böyle bağlantılı ve gizli köşelerde bekleyen tehlikelerde otomatik fren yapan otomobillerle bir arada olacaklar. Midlands test pistinde, kendi kendine giden araçlar, bir dizi kazalı araçla bir arada denenecek. Bu testlerin ise 2018 yılında halka açık yollarda denenmesi düşünülüyor.

HÜKÜMET DESTEKLİYOR

Hükümet, iki bölgede yatırıma 27.1 milyon sterlin para yatırıyor. Bu çalışma, bağlantılı ve otonom araçlar konusunda devrim yaratabilir. Britanya’daki yasalar, otomobil üreticilerinin herhangi bir yolda kendi kendine giden araçları denemesine izin veriyor. Ama her zaman araçta kontrolü ele alabilecek bir mühendisin yer alması gerekli. Devlet memurları, son otonom özelliklerle ilgili oto yolları güncelleyecek ve bu tür araçların kapasitesi giderek artacak. Tesla ve BMW 7 serisi de bu denemeler arasında.

Ticaret ve İşletme bakanı Anna Soubry, bu konuda şöyle konuşuyor: “Gelecek yıl ortaya çıkacak yeni teknolojiler bizim sistemimizde yer almaya başlayacak. Böylece daha az kaza yaşanacak ve daha fazla seyahat özgürlüğü oluşacak. Daha güvenli ve hızlı ağlar meydana gelecek. Teknoloji ve otomotiv sektöründe yeni iş imkanları doğacak. Bunlar büyük ödüller.” Hükümet özellikle üç alanda gelişme bekliyor: Otonom otoyol sürüşü, uzaktan kumandalı park ve büyük yük taşıyan araçların bağlantılı hareket etmesiyle sağlanacak yakıt tasarrufu.

Jaguar ve Land Rover, iki noktada bu işin kalbinde. İlk denemede, bağlantılı otomobillerin birbirinden faydalanması sağlanacak. Ayrıca yol koşulları iletilerek, trafik sıkışıklığı da azaltılacak. Güvenlik de daha yüksek seviyeye çıkacak.

Coventry’nin dışında yer alan 65 km’lik parkurda, mühendisler yol kenarına araçtan araca iletişimi sağlayacak altyapıyı yerleştirdiler. 100 araçlık filonun içerisinde Jaguar ve Land Roverlar var. Kısa Menzilli İletişim Yayını veya Wi-Fi ağlarını kullanabilecek. Güvenilir ve istikrarlı bir iletişim sağlanacak. 30 ay sonra konsorsiyum ve hükümet, yarının bağlantılı yol altyapısını şekillendirmeyi bekliyor.

JLR, UK Autodrive isimli projenin de kilit oyuncusu. 20 milyon sterlinlik otonom araç ağında, Milton Keynes ve Coventry kullanılıyor. Projenin ana amaçlarından biri farklı araçlar için çalışacak teknoloji ve protokolleri bulmak.

JLR araştırma kıdemli müdürü Chris Holines, “Üreticiler arasındaki iletişim önemli. Bir uygulama yöntemi araştırılıyor. Bu gerçekten önemli bir konu” diyor. Ford, Tata ve JLR bu işin içerisinde. Sistemi daha iyi kullanmak adına çok farklı tipte araçlarla buradalar. Tata Tiago, Kısa Menzilli İletişim Yayını kullanarak, Mondeo ve F-Pace önündeki yerini alıyor. Tiago fren yaptığında Mondeo da, otomatik olarak fren yapıyor. Bu tür özellikler siste büyük fayda sağlayacak. Denemeler 2017’nin sonunda test pistlerinden halka açık yollara taşınacak. Araçların karmaşık kavşaklardaki tepkileri de geliştiriliyor. Bununla birlikte UK Autodrive üyesi RDM, kendi kendine giden elektrikli koza şekilli bir araç yaptı. Milton Keynes’de deneniyor. Kameraları, radarı ve lazer tarayıcıları kullanarak 25 km/s hıza kadar yayalardan kaçınarak ilerleyebiliyor. Sonrası adım onları gerçekten caddeye çıkarmak ve 2018’de adedi 40 yapmak. Bunlar akıllı telefonlarla rezervasyon yaptırılarak insanlar tarafından kiralanabilecek.

JLR’den Holmes anlatmaya devam ediyor: “Gelecek yıl otonom özelliklerle ilgili park etme konusunda da yenilikler tanıtacağız. Autodrive’ın son aşamalarında bağlantılı ve otonom araçları, artan bir merkezde denemek istiyoruz. Böylece daha iyi bir deneyim elde edebiliriz.” Kesintisiz iletişim sayesinde bağlantılı otoparklarda yer ayırtmak mümkün olacak. Geleceğin taşımacılığı çok farklı deneyimler getirecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version