Otomobil üreticileri kadar lastik üreticileri için de çok önemli olan Cenevre Otomobil Fuarı‘nda Goodyear‘ın da heyecan uyandırıcı yenilikleri sergilendi. Gelecekte uçan otomobillerin yaygınlaşması öngörüsüne Goodyear, Aero konseptiyle hazırlıklı olduğunu gösterdi.

Geleceğin Lastikleri!

İçerisinde uçan otomobilin kanatları bulunan lastik sistemi, karada da güvenle ilerleyebileceği bir lastiği içeriyor. Aero’nun açıklamasında multimodal olarak adlandırılan eğitim-döner mil konseptinden oluştuğu belirtiliyor. Bu sistem, bir aktarma organı görevini görerek karayolunda kullanım sağlarken dikey konumdan yatay konuma geçerek araca kaldırma gücü uyguluyor.

Sistem, uçuş pozisyonunda tıpkı helikopter pervanesi gibi aracın yükselmesini sağlıyor. Aero lastikler hava ile çalışmayan, sürüş sırasında konforu koruyacak esnek yapıya sahipken aynı zamanda uşuş pozisyonunda da zarar görmeyecek kadar dayanıklı olması planlanmış.

Lastiğin dönüşü için sürtünmesiz bir çevirme gücü, manyetik güç kullanılması düşünülüyor. Aero’nun bir diğer özelliği olan optik algılama sistemi ise yakın gelecekte kullanılması planlanan bir yenilik.

Yol koşullarının, lastiğin aşınma durumunun ve lastiğin yapısının takip edilmesi için ışıklı fiber optik sensörler de Aero konseptiyle planlanan gelecek teknolojilerini oluşturuyor.

Aynı zamanda bu konseptle kullanılması düşünülen bir de yapay zeka işlemcisi var. Bu işlemci lastik sensörlerinden gelen bilgileri araçtan araca ve araçtan altyapı sistemine gelen verilerle birleştirecek. Bu veri akışıyla aracın uçar ya da kara yolu moduyla kullanılması planını önerip, lastiğe bağlı olası sorunları belirleyebilecek.

Bu teknoloji şimdilik bilimkurgu gibi görünse de Aero konseptiyle, basınçlı hava ile çalışmayan yapı ve akıllı lastik teknolojisi gibi günümüzde de kullanılması beklenen teknolojilerin Goodyear tarafından geliştirildiğini gösteriyor.

Goodyear Baş Teknoloji Yöneticisi Chris Helsel, özellikle “havasız” lastiklerin özellikle günümüzde filolara önemli derecede zaman ve maliyet kazancı sağlayacağını söyledi. Sensör ile lastik durumu kontrolünün de işleyiş açısından zaman kazandıracağını belirtti.

Bir diğer konsept Golden Sahara II konsepti üstünde görülüyor. Bu otomobilin lastiği kauçuğun yarı saydam formu olan Neothane kullanılarak geliştirilmiş. Lastiklerin parlamasını sağlayan iç ışıklandırma sistemi kullanılarak, kötü hava koşullarında görülebilmesi ya da fren sırasında aydınlatmaların devreye girmesi öngörülüyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version