Otomotiv endüstrisi analisti Matthias Schmidt, İngiliz otomobil üreticisi Jaguar’ın elektrikli SUV modeli I-Pace‘in satışlarının beklenenin çok altında olduğunu öne sürdü. Buna göre I-Pace’den geçtiğimiz Ağustos ayında sadece 140 adet satılabildi.

Bu rakamla birlikte bugüne dek yeni sahibine teslim edilen Jaguar I-Pace’lerin sayısı 558 adet ile sınırlı kaldı. Tüm bunlar Jaguar’ın gerek Tesla, gerekse BMW gibi elektrikli otomobil üreticileriyle rekabette geri kaldığını gösteren veriler.

Şirketin hiçbir tecrübesi yok

Aslında bu sonuç sektörün duayenlerine göre pek de şaşırtıcı sayılmıyor. Bunun altında yatan sebep ise Jaguar’ın bugüne dek elektrikli ve bataryalı hiçbir otomobil üretmemiş oluşu. Her ne kadar I-Pace çok gelişmiş teknolojik donanım ve yazılımsal sistemlere ev sahipliği yapıyor olsa da, şirketin göreceli olarak yeni sayılan bir alanda hemen başarı gösteremeyişi normal.

Toplu siparişleri yetiştirmeye çalışıyor

Bu arada Jaguar’ın hedefi, senede 15 bin adete kadar I-Pace üretmek. Bu ilk başta fazla gibi gelebilir, oysa 15 bin otomobil Tesla’nın aylık ürettiği Model 3 sayısına denk. Keza Nissan da halihazırda Leaf modelinden 2 ayda 15 bin adet kadar üretiyor.

Ancak Jaguar’ın en büyük avantajı, otonom araç geliştiricisi Waymo’dan 20 bin adetlik I-Pace siparişini almış olması. ABD’li şirketin elektrikli araç filosunu genişletmesi en çok Jaguar’a yarayacak. Keza Norveç’te hükümetin elektrikli otomobillere vergi avantajı getirmiş olması da ülkede I-Pace’e olan ilginin artmasını sağlamış durumda.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version