Bir dönemin efsane telefon üreticisi BlackBerry, artık eski ışıltılı günlerinden çok uzakta. Kanada menşeli teknoloji devinin modelleri İngiltere Başbakanı Theresa May tarafından bile kullanılıyordu. Ancak şirket son dönemde akıllı telefon pazarında çok da aktif sayılmaz.

Daha çok farklı kategorilere yoğunlaşan BlackBerry son olarak Jaguar Land Rover firmasıyla yaptığı yeni işbirliğiyle gündeme geldi. Buna göre BlackBerry İngiltereli lüks otomobil üreticisi için araç içi eğlence sistemleri geliştirecek.

Firmanın son yıllarda çok sessiz olmasına ise aldanmamak gerekiyor. Çünkü BlackBerry’nin Jaguar Land Rover ile yaptığı anlaşma otomotiv sektöründe bir ilk değil.

Blackberry başta firmalarla da anlaşma yaptı

Daha önce de Baidu, Qualcomm ve Aptiv gibi teknoloji şirketleriyle işbirlikleri geliştiren BlackBerry, son olarak JLR grubuyla vardığı anlaşma neticesinde firmaya QNX yazılımını lisanslayacak. Aynı zamanda arabalarda kullanılması üzere Certicom isimli güvenlik teknolojisi de anlaşma kapsamında Land Rover araçlardaki yerini alabilir.

Arabaların araç içi eğlence sistemi ve konsollarında kullanılan QNX, son dönemde üretilen lüks modellerin vazgeçilmez öğeleri arasında yer alıyor. BlackBerry QNX’in genel müdürü John Wall, “Bağlantılı ve otonom araçlar bu sayede zengin veri işleme imkânına erişebiliyorlar. Geliştirdiğimiz platformlar bu verileri güvenli bir şekilde saklamaya da fırsat tanıyor” dedi.

İlk kez 1980’li yılların başında Kanadalı Quantom Yazılım Sistemleri şirketi tarafından geliştirilen QNX, 2010 yılında BlackBerry tarafından satın alındı. 2014’ün Aralık ayında da Ford, arabalarında QNX platformunu kullanmaya başladığını açıkladı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version