Her ne kadar ülkemizde hiçbir otonom araç bulunmuyor olsa da, ABD ve Avrupa‘nın bazı şehirlerinde bu araçlar sık sık trafiğe çıkmayı sürdürüyor. Bu araçlar gerçekten geleceğin teknolojisini temsil ediyor olabilir, ancak yaya ve bisikletlilerin aynı şeyi düşündüğünü söyleyebilmek pek de kolay değil.

Yaya ve bisikletliler tedirgin!

Jaguar Land Rover grubu bünyesinde faaliyetlerine devam eden Future Mobility isimli AR-GE biriminin başındaki isim Pete Bennett, yaya ve bisikletlilerin sürücüsüz otomobillerin kendilerini gördüğünü bilmek istediklerini söylüyor. Bennett’a göre karşıdan karşıya geçmek üzere yola ilk adımını atan bir yaya, gelen aracın sürücüsüyle göz teması kurma yolunu tercih ediyor.

Ne yazık ki sürücüsüz araçlarda bunu yapabilmek mümkün değil. Haliyle bu da gerek yaya, gerekse bisikletlileri tedirgin eden bir durum.

İnsanlar ve makineler arasında bağ kurulacak

Otomobil üreticisinin üst düzey yöneticisine göre burada asıl problem, insanlarla makineler arasındaki iletişimin sağlam temellere oturtulmamış oluşu. Neticede insanlar diğer yüzleri okuyarak onlara güven duygusu besliyor ve kararlar alabiliyor. Sürücüsüz otomobillerin direksiyonunda kimse oturmadığı için insanların bu otonom araçlara güven duyması çok çok zor olacak. 

Peki, çözüm ne?

Jaguar Land Rover‘in bu soruna getirdiği çözüm oldukça eğlenceli: Sürücüsüz araçların önüne bir çift sanal göz yerleştirilecek. Bu gözler sayesinde yaya ve bisikletliler, arabaların kendilerini gördüğünü fark edebilecek.

Ne dersiniz, sizce de mantıklı bir çözüm değil mi?

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version