İngiltere’nin en büyük otomobil üreticisi Jaguar Land Rover, içinde bulunduğu ekonomik darboğazın olumsuz bir sonucu olarak yeni yılda 5 bin kadar çalışanın işine sor vermek zorunda kaldığını açıkladı.

Project Charge planı yürürlüğe girecek

Financial Times gazetesinde yer alan habere göre işten çıkarılacak personellerin listesi Ocak ayında açıklanacak. Üstelik bu işten çıkarmalar 2,5 milyar Sterlin değerindeki maliyetleri düşürerek kısa vadede kârlılığı arttırmak için yaptığı planın haricinde değerlendirilecek.

Bahsi geçen plan, Jaguar Land Rover tarafından Project Charge olarak adlandırılıyor. Üçüncü finansal çeyrek dönemin ardından JLR’in Temmuz ila Eylül ayları arasında 90 milyon Sterlin zarara uğramasının ardından bu acı reçete hazırlanmıştı.

Satışlar neden düşüyor?

Geride bıraktığımız Kasım ayında açıklanan satış rakamları, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla Jaguar Land Rover‘in yüzde 8’lik performans düşüşü gösterdiğine işaret ediyor. Keza Ocak’tan Kasım ayına kadar olan satışlarda da yüzde 4.4’lük bir düşüş kaydedilmiş. Peki, bu düşüşün sebebi ne?

Bu soruya cevap olarak uzmanlar, SUV pazarının hayli aktif olduğu Çin’de Jaguar Land Rover’a olan ilginin azalmasını gerekçe gösteriyor. Keza birçok ülkede dizel araçlarla ilgili sıkı düzenlemelerin yürürlüğe girmesi ve Brexit oylaması sonucu oluşan siyasi belirsizlik de cabası.

Öyle ki şirketin üretimini gerçekleştirdiği 13 modelden sadece 3’ü 2018’in üçüncü çeyrek döneminde satış artışı gösterdi. Bu modeller Range Rover Velar, yeni Jaguar E-Pace ve elektrikli Jaguar I-Pace olarak sıralanıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version