Trafikte seyahat ederken hemen yanınızdaki arabanın otonom, yani sürücüsüz olduğunu fark ettiğiniz varsayalım. Bahsi geçen aracın ne yöne gideceğini nasıl anlayabilirsiniz?

“Tabii ki stop lambaları ve çamurluklardaki sinyallere bakarak” dediğinizi duyar gibiyiz. Ancak söz konusu sürücüsüz bir araba olduğu için biraz endişelenmeniz makul karşılanabilir. Neticede direksiyonun başında hiç kimse yok, aksine işlem hatası yapma ve çökme riski taşıyan bir bilgisayar var.

İngiliz lüks otomobil üreticisi Jaguar, insan sürücülerin bu endişesini fark edip akılcı bir çözüm yöntemi bulmuşa benziyor. Bahsi geçen yöntem, otonom araçların ne yöne gideceklerini yola projeksiyonlar yardımıyla yansıtmalarını içeriyor.

Sağa veya sola: Yerdeki işaretlere bakmak yeterli

Henüz yeni geliştirilen ve test aşamasında olan sistem, sürücüsüz otomobillerin önüne yerleştirilen çubuk şeklindeki bir dizi projektörle çalışıyor.

Üstelik sadece arabanın sağa veya sola dönüşlerinde değil, durma ve kalkma hareketlerinde de yola yansıtma yapabiliyor.

Yaya güvenliğini de arttıracak

Otonom aracın hızı arttığında veya azaldığında yola yansıyan çubukların arasındaki mesafe uzalıp kısalabiliyor. Bu sayede özellikle yayaların arabanın bir sonraki hamlesinin ne olacağını öğrenebilmeleri mümkün kılınıyor. Sizce de çok mantıklı bir fikir değil mi? Fakat bu teknolojinin hangi otonom modellerde kullanılacağı şuan için net değil.

Jaguar, bahsi geçen bu projede daha önce de “Sanal gözler” adı verilen teknolojide ortaklaşa çalıştığı Aurrigo ile güçlerini birleştirmiş bulunuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version