Lüks otomobil markası Jaguar Land Rover, geliştirdiği yeni direksiyon teknolojisiyle sürücülerin gözlerini yoldan ayırmadan navigasyon sisteminden haberdar kalabilmesini sağlayacak.

Hızlı bir şekilde ısıyıp soğuyabilen yeni direksiyon, bu sayede sürücüleri sağa veya sola dönmeleri noktasında yönlendirecek. Çok ilginç olan bu yeni icadın araç sahipleri tarafından nasıl karşılanacağı şuan için meçhul.

İşin güzel tarafı bu yeni direksiyon teknolojisi sadece dönüşlerde sürücüye uyarı vermeyecek. Isınarak ve soğuyarak ne zaman şerit değiştirmeleri gerektiğini hatırlatacak veya yaklaşan bir kazayı önceden sezerek önlem alma uyarısında bulunacak. Üstelik bu teknoloji direksiyonun hemen arkasındaki F1 vites kulakçıklarına da uyarlanmış.

Amaç dikkat dağınıklığını önlemek

Bu teknolojiyi geliştirerek Jaguar’ın ulaşmayı başardığı hedef, sırf ABD genelindeki ölümlü kazaların yüzde 10’unun asıl sebebi olan dikkat dağınıklığını engellemek. Bunda ne kadar başarılı olacakları ise henüz muamma. Fakat teknoloji gayet iyi işliyor. Öyle ki direksiyonun bir kenarını 60 dereceye kadar sıcaklığa çıkartırken, diğer tarafını soğutabiliyor.

Buna benzer bir teknoloji uzun süredir kullanımda aslında. Titreşimli geri dönüş yardımıyla sürücüyü uyaran sistemlere aşina sayılırız. Ancak Jaguar’ın açıklaması bu yöntemin de dikkat dağıtıcı olduğu yönünde. Keza sesli uyarı sistemleri de aynı şekilde. Isı yoluyla sürücüyü uyarmak mühendisler için en makul yol olarak gözükmüş.

Şuan için geliştirilen bu yeni direksiyon teknolojisinin ilk olarak hangi Jaguar modeliyle birlikte hayatımıza gireceği bilinmezliğini koruyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version