Günümüzde satışa sunulan son model bazı arabalarda kapı kollarının yerini düğmelere bıraktığına şahit olabiliyoruz. Aslına bakılırsa bu teknolojiye Japonya’da daha sık rastlayabilmek mümkün, özellikle de taksilerde.

Ancak İngiltere menşeli lüks otomobil markası Jaguar çıtayı daha da yükseğe taşıyarak kapısı otomatik olarak açılıp kapanabilen yeni bir araba geliştirmeye karar vermiş bulunuyor.

Bu teknoloji tamamen yeni, daha önce hiç düşünülmemiş bir konsept sayılmaz. Lakin Jaguar’ın buradaki amacı, engelli yolcu ve sürücülerin arabaya inip binerken yaşadıkları zorlukları en aza indirmek. Gerçekten de kolu olmayan bir yolcu için arabanın kapısını açmak sanıldığı kadar kolay olmayabilir.

Ancak anahtarı cebindeyken sahibinin yaklaştığını anlayan ve kapılarını otomatik olarak açan bir araba gerçekten de harika olmaz mıydı?

Sistem nasıl çalışacak?

Jaguar’dan yapılan basın açıklamasına göre yeni geliştirilen konsept, sürücü ve yolcuların kapı kolunu çekme ihtiyacı duymadan arabaya binebilmelerini sağlayacak. Bunun içinse kol bölgesinin hemen üzerinde konumlandırılacak bir butona basmak yeterli olacak.

Öte yandan araç içi eğlence sisteminde de dahili kumanda kontrollerini kullanarak sürücüler, her bir kapının açık/kapalı durumunu görüntüleyebilecek ve kapıları açıp kapayabilecek. Kapılarda yer alan dahili radar sensörleri de otomatik açılan kapıların etrafını sürekli tarayıp herhangi bir nesneye çarpmasını engelleyecek. Kısacası Jaguar mühendisleri her şeyi düşünmüş gözüküyorlar!

İşin tek kötü tarafı, bu teknolojinin halen daha geliştirme aşamasında olması.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version