Jaguar’da uzun yıllar boyunca tasarım müdürü olarak çalışan ve aralarında Ford RS200, Aston Martin DB7 ve orijinal Vanquish‘in de bulunduğu birçok güzel ve modern arabanın tasarım süreçlerinde rol alan Ian Callum konuştuğu zaman ona kulak vermemek olmaz.

Makyajlanan yeni Jaguar XE ile ilgili bir sunum esnasında söz alan Callum, Tesla modellerinde sıkça karşımıza çıkan kocaman dokunmatik ekranları kendi tasarladığı arabaların hiçbirinde görmeyeceğimizi açıkladı. Callum’un bu kararı sektörün mevcut trendine aykırı gibi gözüküyor olsa da, kendi içinde tutarlı ve gayet de mantıklı.

Güvenli olmadığı için tercih etmeyecek

Yeni çıkan arabalarda yer alan dev dokunmatik ekranlarla ilgili kendisine yönetilen “Bu ekranlar sizin tasarımlarınıza da dahil olacak mı?” şeklindeki soruya olumsuz cevap veren Callum, bu kararın gerekçesini ise şöyle açıkladı:

Eğer saatte 100-120 kilometre hızla gidiyorsanız, üstelik bazı ülkelerde yasal olarak bu zorunludur, kapı aynalarını veya koltuğun yerini ayarlamak için iPad gibi bir tableti kullanmamanız gerekir. Ayar düğmeleri elinizin altında olmalıdır ve bir milisaniyeden daha az sürede gerekli ayara ulaşmanız lazım.

Eh, Callum haksız da sayılmaz. Yeni geliştirdiği Jaguar XE modelinde de bu mantığı takip eden ünlü tasarımcı, araçta bir çift ekrana yer açmış. Bu ekranlardan üstte yer alanı araba ve sürüş bilgileri gibi önemli detayları gösterirken, aşağıda yer alan ekran ise havalandırma gibi daha az önemli olan bilgileri sürücüye sunuyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version