Japonya’da hükümet tarafından belirlenen yeni bir stratejik plan kapsamında ülkenin başkenti Tokyo’da 2020 yılı itibariyle otonom araç hizmetinin başlatılacağı duyuruldu. 2020 Olimpiyatları’na ev sahipliği yapacak olan Tokyo’da yürürlüğe girecek olan sürücüsüz araba hizmetiyle Japonya, gelecekteki ekonomik büyüme rakamlarında artış yakalamayı hedefliyor.

2022 yılından sonra da Japonya, sürücüsüz araba hizmetini ticari olarak pazarlayacak ve gelir elde etmeye başlayacak. Vatandaşlar Uber gibi bir uygulama üzerinden sürücüsüz araç çağırabilecek.

Hedef 2020 Olimpiyatları

Reuters’te yer alan habere göre Japonya hükümeti, halka açık yollarda sürücüsüz araba hizmetinin testlerine 2018 yılı içinde başlayacak. Vatandaşların arabalarla bu ulaşım hizmetinden faydalanması ise 2020 Olimpiyatları’ndan sonra gerçekleşecek. Olimpiyatlardan sonra 2022 yılından itibaren bu hizmetin ticarileştirilmesi de hedefler arasında yer alıyor.

Her şehirde olduğu gibi olimpiyatlar kapsamında dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ve turistlerin Tokyo’ya akın etmesi bekleniyor. Bu da sürücüsüz araçların test edilmesi için uygun bir ortam teşkil ediyor.

Giderek yaşlanan nüfusa ilaç gibi gelecek

Ekonomistler, sürücüsüz araba hizmetlerinin ticari olarak yaygınlaşmasının her geçen gün nüfusu yaşlanan ülkeye katkı sağlayacağı görüşünde. İş gücünde giderek azalma yaşayan Japonya, sürücüsüz otomobillerle taksicilik faaliyetlerinde köklü bir dönüşüm geçirmeye aday.

Çin, ABD ve çeşitli Avrupa ülkeleri halihazırda sürücüsüz araçlarla ilgili çalışmalar yürütmeye devam ediyor. Eğer Japonya beklendiği gibi 2020 Olimpiyatları’nda otonom araçları halkın beğenisine sunarsa, diğer ülkelerin önüne geçmeyi de başarmış olacaktır.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version