Her ne kadar ülkemizde pek gelişmiş olmasa ve sık sık kazalarla gündeme geliyor olsa da, gelişmiş birçok Avrupa ülkesi demir yollarıyla ulaşıma ciddi manada ağırlık veriyor. Yatırımlarını bu alana yoğunlaştıran bir diğer ülke ise Japonya.

Dünyanın geri kalan diğer tüm ülkelerinde kullanılan trenlerin çok daha hızlı ve güvenli modelleriyle hizmet veren hükümet, şimdilerde Shinkansen ALFA-X adını taşıyan yeni hızlı tren modelini test etmeye başlamış bulunuyor.

Hız rekorları kırıyor

Saatte 400 km hız yapabilen bu trenin operasyonel olarak faaliyete geçmesine ise hayli uzun bir süre var. En iyi tahmin, 2030’da kullanıma açılacağı yönünde.

Öte yandan çıkabileceği en yüksek hızın 400 km/s olması, yolcuları sürekli olarak bu hızda taşıyacağı anlamına gelmiyor. Trenin ortalama hızının 360 km/s olması bekleniyor. Bu noktada ALFA-X‘i Şangay’da kullanılan manyetik raylı trenlerden daha yavaş kalacağı söylenebilir.

Dünyanın en hızlısı olacak

Şuan için hizmete girmesine daha uzun yıllar var, evet. Fakat takvim yaprakları 2030’u gösterdiğinde ALFA-X dünyanın en hızlı treni olacak. Faaliyete başlamadan önce güvenlik ve stabilite testlerine başlayan Japon mühendisler an itibariyle Aomori ve Sendai şehirleri arasında deneme sürüşlerini gerçekleştiriyorlar. Testlerin kazasız belasız tamamlanması, trenin faaliyete giriş tarihini bir nebze erkene çekebilir bile.

Tren toplamda 10 vagondan meydana geliyor ve aerodinamik şekilde tasarlanan burnu tam 22 metre uzunluğunda. Bu noktada hayli ilginç bir görünüme sahip olduğu söylenebilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version