ABD’nin Kaliforniya eyaleti 2035 yılı itibariyle fosil yakıtla çalışan sıfır araba ve kamyon satışını yasaklama kararı aldığını duyurdu.

Federal hükümetin iklim değişikliğiyle ilgili getirdiği yeni kısıtlamalar doğrultusunda alınan bu karar bizzat eyalet valisi Gavin Newsom tarafından düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Benzinli ve dizel motorlu arabaların trafikten kalkacak oluşu, fosil yakıtlı motorların modern ulaşım araçlarındaki yeri ve geleceğiyle ilgili yeni tartışmayı da alevlendirdi tabii.

Kaliforniya otomobil satışlarında ilk sırada

Söz konusu “otomobil” olduğunda Kaliforniya, rakam bazında satışların en yüksek olduğu Amerikan eyaleti olma özelliğine sahip. Öyle ki her yıl ABD’de satılan tüm otomobillerin 10’da 1’ini Kaliforniya tek başına sırtlıyor. Aynı şekilde emisyon politikaları mevzubahis ise Kaliforniya eyalet yönetiminin federal hükümetin uygulamalarının da ötesine geçerek kendi katı sınırlamalarını getirdiğini görebiliyoruz.

İşin ilginç tarafı Kaliforniya eyaletinin getirdiği bu kuralların bazıları diğer eyaletlere de örnek olmuş ve başka bölgelerde de uygulanmaya başlanmış.

‘İklim kriziyle karşı karşıyayız’

Yaptığı basın açıklamasında Kaliforniya Valisi Newsom, “İklim kriziyle karşı karşıyayız, bu sebeple kesin kararlar almamız gerekiyor. Kaliforniya olarak içten yanmalı motorları hayatımızdan çıkarmak istiyoruz. 2035 yılı itibariyle eyaletimizde satılan her bir yeni arabanın hiç emisyon salınımı gerçekleştirmemesini sağlayacağız” dedi.

Newsom’a göre hayata geçirilecek olan bu önlemler sayesinde emisyon gazı salınımının yüzde 35 oranında azaltılması mümkün. Süre uzun olsa da “radikal” kabul edilebilecek bu kararın uygulanabilirliğini ise zaman gösterecek.

Share.

1 Yorum

  1. Neden başlık dizel ve benzin değilde sadece benzin yazdınız. Tamamen kasıtlı bir yazı olarak görünüyor dizel benzine göre çok daha kirli bir yakıt. Bilginiz olsun

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version