ABD’nin Kaliforniya eyaleti halihazırda birçok yeni nesil teknoloji girişiminin sürücüsüz otomobil çalışmalarına ev sahipliği yapmayı sürdürüyor. Google‘ın da bağlı bulunduğu Alphabet bünyesindeki Waymo da bu girişimlerin başında geliyor. Bugün öğrendiğimiz bir bilgiye göreyse Waymo, Kaliforniya eyaleti genelinde tamamen sürücüsüz otomobillerini test edebilmek için gerekli izin haklarını almış bulunuyor.

Direksiyonun gerisinde hiçbir insan bulunmayacak

Aralarında Kaliforniya’nın da bulunduğu birçok ABD eyaleti, Waymo gibi teknoloji şirketlerinin sürücüsüz araçlarını trafiğe çıkartmaları durumunda direksiyonun başında mutlaka bir insan sürücünün bulunması şartını koşuyor.

Ancak Waymo‘nun son olarak almayı başardığı izin, bu zorunluluğu ortadan kaldırıyor. Yani hiçbir şekilde direksiyonun gerisinde bir insan bulunmayacak, araçlar tamamen otonom bir şekilde akan trafikte yol alacak. Bu, Kaliforniya eyaletinde ilk kez Waymo’ya tanınan bir imtiyaz.

Şimdilik belirli bölgelerle sınırlı

Waymo’ya ait sürücüsüz otomobiller şuan için Kaliforniya’nın Mountain View, Sunnyvale, Los Altos, Los Altos Hills ve Palo Alto gibi bölgelerinde trafiğe çıkabilecek. Geri kalan bölgelerin ilerleyen süreçte Alphabet bünyesindeki Waymo şirketinin kullanımına sunulması bekleniyor.

Kaliforniya yönetiminin verdiği izin sayesinde Waymo, araçlarını şehir sokaklarının yanı sıra otoban ve arazi yollarında da test edebilecek. Hem gece, hem de gündüz en fazla 105 km/s hız yapabilme hakkını da alan araçların yola çıkabileceği zorlu hava şartları ise en fazla “sisli ve hafif yağmurlu” şeklinde sınırlandırılmış.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version