Çevre dostu politikaları diğer yerel yönetimlerden çok daha hızlı ve kolay kabullenmesiyle bilinen ABD eyaleti Kaliforniya, bundan kısa bir süre önce yeni kurulan işletmelerde güneş enerjisi panellerinin kullanımını zorunlu kılmasıyla gündeme gelmişti. Şimdilerdeyse eyalet yönetiminden alınan son karar, 2040 yılından itibaren vatandaşlara hizmet verecek otobüslerin tamamen elektrikli olacağı yönünde.

Takvim yaprakları 2040’ı gösterdiğinde Kaliforniya’daki toplu taşımacılık şirketlerinin elektrikli otobüs kullanımı zorunlu hale gelecek. Bunun için kuruluşların 2029’dan itibaren satın almalara başlaması gerekiyor.

Neden 2040?

Malum, 2040’a gelmemize tam 22 yıl daha var. Bu toplu taşımacılık firmalarının fosil yakıtlı motorlardan elektrikliye dönmeleri için hayli uzun bir süre. Ancak eyalet yönetimi elektrikliye dönüşümü zamana yayarak işletmelerin bu yeni politikaya ayak uydurabilmeleri için acele etmeme kararı almışa benziyor. Dönüşüm programı kapsamında ise 14 bin adet yeni elektrikli otobüsün satın alınması bekleniyor.

Kaliforniya Hava ve Doğal Kaynaklar Yönetimi (CARB), gizli şekilde yapılan oylama sonucunda elektrikli otobüsleri zorunlu kılma kararı alan ilk eyalet oldu. Bu kararın alınmasında CARB’ın halk sağlığı grupları ve STK’larla çalışmaya başlamasının da önemli payı vardır elbette.

Elektrikli ve hidrojen hücre yakıtlı otobüsler geliyor

İstanbul gibi dünya üzerindeki bazı ülkelerden büyük metropollerde henüz bu yönde çevreci bir karar alınmış değil. Ancak büyük ölçüde dizel ve doğalgazla çalışan Kaliforniya otobüsleri 2040’tan itibaren ya elektrik, ya da hidrojen hücre yakıtlı motorlu araçlarla yer değiştirecek.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version