Ülkemizde ve dünyanın diğer birçok noktasında sık sık taksicilerle yaşadığı problemler yüzünden gündem olan Uber, harıl harıl otonom sürüş teknolojisi üzerine AR-GE çalışmaları yürütmeyi sürdürüyor.

Her ne kadar geçtiğimiz ay sürücüsüz trafikte seyredebilen prototip modeli ölümcül bir kazaya karışmış olsa da, Uber bu yenilikçi teknolojiden vazgeçecek gibi değil.

Ölümcül kaza soru işaretlerine yol açtı

Hatırlanacağı üzere Mart ayında ABD’nin Arizona eyaletinde meydana gelen kazada 49 yaşındaki bir kadın, sürücüsüz Volvo Uber prototipinin karıştığı kazada hayatını kaybetmişti. Bu kazanın meydana gelmesinin ardından Uber tüm otonom araç test programlarını sonlandırma kararı almıştı.

Ancak bu kararın alınması dahi kamuoyunda “Sürücüsüz arabalar ne kadar güvenli? Muhtemel bir kaza anında kim sorumlu olacak? Uber mi, Volvo mu?” gibi kafa karıştırıcı soruların oluşmasını da engelleyememişti.

Tüm bunlara rağmen Uber CEO’su Dara Khosrowshahi, “Sürücüsüz otomobillerin daha güvenli olacağına inanıyoruz” diyerek şirketin otonom sürüş teknolojisi üzerine çalışmalar yapmakta ısrarcı olduğunu açıkladı.

Kaza halen daha soruşturuluyor

Yaşlı kadının ölümüyle sonuçlanan ve Uber tarafından da “Çok ciddi” olarak nitelendirilen kaza, halen daha ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi tarafından soruşturuluyor.

Kazanın meydana gelmesinin ardından Uber’in Arizona eyaleti genelinde sürücüsüz otomobilleri test edebilmek için aldığı lisans da iptal edildi. Bu kararın alınmasından önce 200’e yakın sürücüsüz araba dönem dönem Arizona’da trafiğe çıkabiliyordu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version