Dünyaca ünlü ralli pilotu Ken Block’u senelerden beri hep yüksek performanslı hatchback araçlarla drift atarken izledik. Bu arabaların en büyük ortak noktası, hepsinin inanılmaz yüksek beygirli içten yanmalı motorlara ev sahipliği yapıyor olmalarıydı. Ancak hemen aşağıda izleyeceğiniz videoda Ken Block’u bu sefer dünyanın ilk tamamen elektrikli rallycross aracıyla pistin tozunu atarken görebilirsiniz.

Videoda görülen araba Ford Fiesta ERX. Şaşırtıcı olmayan şey ise elektrikli olan bu arabanın en az içten yanmalı motorlu araçlar kadar yüksek performanslı oluşu. Tabii egzozun çıkardığı ses aynı değil. Genelde Block’un yüksek devirde araç kullanıp egzoz ucundan duman atmasına aşinayız. Ancak elektrikli olduğu için bu arabada aynı durum söz konusu değil tabii.

Bu arabada şanzıman yok!

Fiesta ERX modeli tamamen elektrikten güç aldığı için motor sesi yok. Duyabileceğiniz tek şey işkenceye uğrayan lastiklerin çığlık sesi. 600 beygir gücündeki arabada şanzıman da yer almıyor. Yani Block bu sefer vites bile atmıyor.

Elektrikli arabaların içten yanmalı motorlu otomobillere kıyasla en önemli avantajı, pedala basar basmaz tork ve gücü anında sürücüye hissettiriyor oluşu. Bir tanesi önde, iki tanesi arkada olmak üzere 3 adet elektrikli motora ev sahipliği yapan Fiesta ERX için de aynı durum geçerli.

0’dan 100 km/s hıza sadece 1.8 saniyede çıkabilen aracın maksimum hızı 240 km/s olarak belirtiliyor. STARD isimli bir Avusturya menşeli motorspor mühendislik şirketi tarafından modifiye edilen aracın tek dezavantajı, elektrikli motorundan ötürü stok Fiesta’ya kıyasla daha ağır oluşu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version