Birleşik Arap Emirlikleri 354 milyon dolara mal olması planlanan bir şehir kurmaya hazırlanıyor. Söz konusu şehirde sürücüsüz otomobiller, seralar ve güneş enerjili villalar olacak.

BAE hükumeti son yirmi yıldır fosil yakıtlara bağımlılığını azaltmak için şehirlerde yenilenebilir enerji projelerini hayata geçirip, çevre dostu enerji kaynaklarına yöneliyor.

Planlanana göre 2050 yılına kadar Dubai enerji kaynaklarının %20’si yenilenebilir enerji kaynağından sağlanmış olacak.

Bu amaçla yerel şirketlerden Diamond Developers, Dubai merkezinden 30 kilometre uzakta yeni bir şehir inşa ediyor. Bu şehirin özelliği tükettiğinden daha fazla enerji üretiyor olması. 2019 yılında bitmesi planlanan şehirin maliyetinin ise 354 milyon dolar olması öngörülüyor.

113 dönüme sahip şehir CO2 emisyon oranınını olabildiğince azaltacak.

Otomobillerin çoğu bu şehirde yasaklı! Şehir sakinlerinin yalnızca toplu taşıma araçlarını, elektrikli otomobilleri ve at arabalarını kullanmalarına izin var.

Otomobil olmayınca haliyle benzin istasyonları da olmayacak! Bunun yerine 250 adet elektrikli şarj istasyonu planda bulunuyor. 22 Ocak’ta Dubai’nin ulaştırma otoritesi, yeni kurulacak şehirde elektrikli araba kullanmak için anlaşma imzaladı.

Ayrıca ev sahiplerinin ücretsiz bir adet elektrikli golf arabası veya başka bir elektrikli otomobil alabilmesi amacıyla 10 bin dolarlık devlet desteği alacağı belirtildi.

Zaten ev sahipleri isterlerse elektrikli araçlarını ücretsiz de kullanabilecekler! Her villada bulunan güneş panelleri günlük şarj ihtiyacını karşılayabilir.

Ayrıca 30 bin metre genişliğinde 2500 ağacın bulunduğu park da hava kirliliğini büyük ölçüde önleyecek. Şehir, iki aşamalı olarak inşa ediliyor.

2015’te açılan ilk etapta 500 villa, 89 apartman, 11 merkezden oluşan kubbe seraları, 32.300 fitkare açık şehir çiftlikleri ve 1.16 milyon metre kare ofis perakende alana sahip. Perakende alanı, fitness merkezleri, topluluk havuzları ve 32 ahır bulunan atlı merkezi yer alıyor.

The Khaleej Times’a göre geri dönüştürülmüş suya sahip iki adet göl var. İkinci kısımı inşaat aşamasında olan şehirde bir okul, cami ve bilim müzesi, kırsal kulüp ve alışveriş merkezi bulunuyor.

Ortadoğu’da daha önce örneği olmayan az enerji harcayan bir otel de bulunuyor. Ayrıca kentte bulunan araştırma merkezinin de tükettiğinden çok enerji üreteceği belirtilmiş.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version