Otomobil markalarının dizel motorlarında yaşanan emisyon skandalları nedeniyle üreticiler hibride ağırlık vermeye başladı. Ancak yüksek tork üreten ve düşük yakıt tüketimiyle öne çıkan dizel motorları bir kalemde kesip atmak imkansız.

Kia Dizel Hibrit Teknolojisi Neler Getiriyor?

Bu noktada Kia, modellerinin yakıt tüketimini ve emisyon değerlerini azaltmak için EcoDynamics+ özelliğini geliştirdi. Bu sistemin temelinde yatan 48 voltluk yarı hibrit teknolojisi aslında temelde pek yeni değil.

Delphi, Valeo ve Continental markalarının da üzerinde çalıştığı yarı hibrit teknolojisinde VW de birkaç ay önce geliştirdiği bir konsepti tanıttı. Ancak Kia’nın geliştirdiği ve EcoDynamics+ olarak adlandırılan 48 Voltluk yarı hibrit teknolojisi, diğer sistemlere göre bir basamak daha ileri gibi götürüp seri üretime başladı.

Kia’nın EcoDynamics+ özelliğinde 48 voltluk, 0,46 kWh kapasiteli lityum iyon batarya ve jeneratör var. Jeneratör, hareketini dizel motorun krank milinden bir kayış yardımıyla alarak mekanik enerjiyi elektrik enerjisine çeviriyor.

Araç yavaşlarken veya yokuş aşağı inerken sistem jeneratör moduna geçerek dönen krank milinden elektrik elde ediyor. Bataryalarda biriken elektrik, aracın ani hızlanmalarında aktif durumda olan “Motor” modunda krank milinin dönmesini hızlandırdığı için motorun yükü azalıyor. Bu sayede aracın yakıt tüketimi ve emisyon değerleri kontrol ediliyor.

Elektrik motoru araca 14 HP’ye kadar ek güç sağlarken Kia’nın bu sistem için geliştirdiği SCR (Selective Catalytic Reduction) yani “Seçici Katalitik İndirgeme” özelliği sayesinde CO2 emisyonunda ek yüzde 4 oranında azalma sağlanacağı belirtiliyor.

Manuel şanzımanlı araçlarda ise CO2 emisyoonun yüzde 7’ye kadar azalması bekleniyor. Start-stop sistemine de EcoDynamics + özelliği 2,0 litrelik dizel motorlu Kia Sportage’de görev yapacak. Ardından 2019 senesinde Ceed modelinde de tanıtılacak.

Bu sistem Kia’nın benzinli motorlarında, önden çekişli ya da arkadan itişli modellerde de görev yapacak. Ayrıca manuel veya otomatik şanzımanla uyum içinde çalışacağı belirtiliyor.

Kia, 2025 yılına kadar beş yeni hibrid, beş hafif hibrit ve 5 tane de elektrikli model tanıtmayı hedefliyor.

Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version