Elektrikli otomobil furyasına Soul EV modeliyle katılan Kia, şimdilerde oldukça yenilikçi bir fikri hayata geçirmenin peşinde. Buna göre Güney Kore menşeli otomobil üreticisi, Soul EV’den oluşan bir filo üzerinde AR-GE çalışmaları yürüterek kablosuz şarj teknolojisini denemeye başlamış bulunuyor. Eğer böylesi inovatif bir teknoloji gerçekleşirse artık seyahat esnasındayken de arabaları şarj edebilmek mümkün hale gelebilir.

Peki bu nasıl olacak? Kia mühendisleri asfaltın hemen üzerine yerleştirecekleri enerji transfer eden pedler sayesinde kablosuz güç aktarımını mümkün kılmayı hedefliyor. Tabii bunun için arabaların altında da bir tür enerji alıcısı konumlandırılacak.

Aynı kulvada Kia’nın rakipleri var

Aslına bakılırsa arabalar için kablosuz şarj sistemleri pek de yeni sayılmaz, kaldı ki Kia da bu alanda çalışan tek firma değil. Ancak günümüzde üretilen yeni nesil amiral gemisi cep telefonu modellerinde yer alan kablosuz şarj özelliğinin pratik bir şekilde arabalara da uyarlanması, Kia’nın öncelikli hedefi.

Bilindiği üzere kablosuz şarj sistemleri, kablolu şarj teknolojilerine göre bir hayli yavaş. Haliyle muhtemelen arabalar için de aynı durum söz konusu olacaktır. Buna rağmen günün birinde arabaların tıpkı kablo varmış gibi hızlı şarj olabilmesi hayal değil.

Başka firmalar da bu fikrin peşinde

İşlemci üreticisi Qualcomm, Renault ile işbirliğine giderek kablosuz şarj teknolojisini arabalara uyarlamak üzere çalışmalar yürütmesiyle gündeme gelmişti. Alman lüks araç markası Mercedes Benz de Nissan ile birlikte önümüzdeki yıllarda belli başlı modellerine bu yenilikçi teknolojiye yer vermeyi hedefleyen şirketler arasında.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version