Renklerin insan psikolojisine doğrudan etki ettiğine dair çeşitli bilimsel araştırmalar mevcut. Gerçi bunlar olmasa da kişi kendi kendine karanlık ve kasvetli bir ortamda bulunmanın ne kadar can sıkıcı olduğunu fark edebilir. Fakat duvarları çeşitli sanat eserleriyle süslü, renkli ve aydınlık bir ortam aynı derecede iç ferahlatıcı olabilir.

Güney Koreli otomotiv devi Kia, şimdilerde yapay zeka teknolojisini kullanarak araçların kabin içini insanların ruh haline göre yeniden tasarlamak için düğmeye bastı. Buna göre yapay zeka sizin ruh halinizi anlayacak, arabanın iç tasarımını da bu doğrultuda yeniden düzenleyecek.

Teknolojinin ismi R.E.A.D.

Gerçek Zamanlı Duyguya Uyarlı Sürüş ya da kısaltılmış adıyla R.E.A.D. teknolojisi henüz konsept aşamasında. Ancak Kia’nın gelecekte bu yenilikçi teknolojiden umudu çok büyük. Sürücüsüz otomobillerin hayatımıza girmeye başladığı şu günlerde bu tür idealist fikirler, biz yolcuların seyahat deneyimini çok daha iyileştirmeye aday.

Nitekim konuya ilişkin Kia cephesinden yapılan açıklamada R.E.A.D. konseptine ilişkin şu ifadelere yer verildi:

Bu teknoloji sürücünün duygusal ruh durumunu çeşitli sensörler yardımıyla algılayıp yüz hareketlerini takip ederek tespit edebiliyor. Kalp atış hızı ve elektrodermal hareketler de aynı şekilde değerlendirmeye tabi tutuluyor. Sonrasında araç içi döşemelerin rengi ve aydınlatmalar başta olmak üzere insanın beş duyusuna hitap edecek düzenlemeler hayata geçiriliyor. Böylelikle çok daha eğlenceli ve keyifli bir seyahat deneyimi yaşatılıyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version