Birçok ağır ve tehlikeli materyalin kullanıldığı hafriyat alanları çoğu zaman tehlikelere ve ölümle sonuçlanabilen iş kazalarına davetiye çıkarabiliyor. Günümüzde gerçekleştirilen devasa büyüklükteki inşaatlarda hiçbir iş kazasının yaşanmamasına çok az rastlanılıyor.

Ancak günün birinde teknolojinin nimetlerinden faydalanarak inşaatları yüzde 100 güvenli bir şekilde tamamlayabilmek mümkün olacağa benziyor. En azından Japonyalı dozer, kepçe ve buldozer üreticisi Komatsu’nun hedefi bunu başarmak.

Operatöre ihtiyaç duymuyor

Japonya’da düzenlenen CEATEC 2018 fuarında en son modellerini görücüye çıkaran Komatsu, bir ilke imza atarak sürücüsüz çalışabilen ağır hafriyat makinesinin de tanıtımını gerçekleştirdi.

Şirketten yapılan basın açıklamasında otonom teknolojisine sahip hafriyat kamyonu ve dozer üretimine gelecekte ağırlık verileceği belirtildi. Bu da Japonya başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesindeki inşaat sektöründe işlerin daha sağlıklı yürümesini sağlayacak.

Makinenin avantajları saymakla bitmiyor

Tecrübeli makine operatörü bulma zorunluluğunu ortadan kaldıran sürücüsüz hafriyat araçları, şantiye alanlarının daha güvenli hale gelmesini sağlayacak. Operatörlerin yapması muhtemel bazı hataların önüne geçilmesi ve kazaların önlenebilmesi ise cabası.

Apple gibi teknoloji devlerinin dahi ilgi duyduğunu gizleme ihtiyacı hissetmediği sürücüsüz otomobil sektörüne Komatsu‘nun da hafriyat araçlarıyla dahil olması elbette sevindirici bir gelişme.

Ancak sanılanın aksine Komatsu şirketi bu yenilikçi teknolojiye pek de yeni sayılmaz. Firma bundan birkaç yıl kadar önce, insan operatöre ihtiyaç duymayan robotik madencilik kamyonunu tanıtmış ve adından bahsettirmeyi başarmıştı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version