İçinde Türkiye’nin de bulunduğu birçok Avrupa ülkesinde otomobil satışları bıçak gibi kesilmiş durumda. Fabrikaların kapanıp üretimin durmuş olması bunda en az insanların daha aslî ihtiyaçlarını karşılamaya öncelik vermesi kadar rol oynuyor. Fakat şaşırtıcı bir şekilde Yunanistan’da plug-in elektrikli otomobil satışları artış gösteriyor.

Yüzde 154 artış söz konusu

EV Sales Blog tarafından yayınlanan verilere göre Nisan ayında komşuda satılan plug-in elektrikli otomobil satışlarında bir önceki senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 154 artış yaşanmış. Bu artış göze büyük gelebilir, ancak Yunanistan görece olarak küçük bir pazar.

Öte yandan genel otomobil satışlarında yüzde 80’lik bir düşüş kaydedilmiş ve Nisan ayı içerisinde sadece 2 bin 434 yeni otomobil kaydı yapılmış.

Sonuç itibariyle baktığımızda plug-in binek otomobillerin toplam pazar büyüklüğü içerisindeki payı yüzde 2.6’ya çıkmış durumda. Bu yılın ilk çeyreğinde bu oran yüzde 0.7 idi. 2019’un ilk çeyreğinde ise yüzde 0.4 olarak kayıtlara geçmişti.

En çok BMW i3 tercih edildi

Satılan modellere baktığımızda ise karşımıza BMW i3 çıkıyor. Nisan ayında 12 tane satılan bu modeli yukarıdaki listede görebileceğiniz Volvo XC60 PHEV, Porsche Cayenne PHEV, BMW X5 PHEV ve Peugeot 208 EV gibi diğer plug-in arabalar takip ediyor.

Bu arada raporu hazırlayan EV Sales Blog sitesi, i3’ün 2013-2018 yılları arasında en çok satan plug-in model olduğunun da altını çizmiş. Yalnızca 2019 yılında i3’ün tahtını bir diğer BMW modeli olan 225xe PHEV devralmış.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version