Otonom veya diğer adıyla sürücüsüz otomobiller bazen hata yapabiliyorlar. Sonuçta direksiyonu yönlendiren ne kadar gelişmiş de olsa bir makine, ve makinelerin yapay zekaları yeteri kadar iyi eğitilmemişse hata yapmaya meyilli olabiliyorlar.

Yoldaki çizgileri taramak, yönlendirme levhalarını okumak ve trafikteki diğer arabaları tanımlayabilmek her zaman için yeterli değil ne yazık ki.

Yapay zeka, insanlardan öğrendikleriyle gelişecek

Tüm bunların farkında olan Microsoft ve MIT (Massachusetts Institute of Technology) güçlerini birleştirerek otonom araçların kör nokta ve açıklarını kapatmak için düğmeye bastı.

Teknoloji devlerinin yaptığı işbirliği neticesinde geliştirilen model, yapay zekanın belli şartlar altında insan hareketlerinden ders çıkarmasını öngörüyor.

Daha iyi anlaşılması için örnekler üzerinden devam edelim. Farz edelim ki arkanızdan sirenleri acı acı çalan bir ambulans geliyor. Bu, otonom aracın yapay zekasının öğrenebileceği bir şey. İnsan sürücü arkasından ambulans geldiği için yan şeride geçip yol verdiğinde, yapay zeka bunu öğrenip bilgi dağarcığına dahil edebilir. Böylece gelecekte aynı durum meydana geldiğinde sürücüsüz otomobil kendiliğinden yan şeride kaymayı başaracaktır.

Arabalar çok daha güvenli hale gelebilir

Aynı öğretim modeli gerçek zamanlı hata düzeltmelerinde de işe yarayabilir. Örneğin aracın yapay zekası bir hata yaptı ve direksiyonun başındaki sürücü elle müdahale ederek hatayı önlendi. Yapay zeka bunu öğrenip aynı senaryonun tekrarlaması durumunda insan sürücüyü müdahale etmek zorunda bırakmayabilir.

Son tahlilde bu, daha güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi anlamına geliyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version