ABD’nin önde gelen New York şehrindeki polis departmanından (NYPD) bugün yapılan basın açıklamasında 14 yeni drone’un teşkilat envanterine kayıt edildiği duyuruldu. Bundan böyle polisler, suçlularla mücadele ederken ulaşmanın zor olduğu noktalara erişebilmek için dronelardan faydalanacak.

29 polis drone eğitiminden geçti

NYPD’nin duyurusunda 29 polis memurunun insansız hava araçlarıyla ilgili eğitime tabi tutulduğu ve araçları kullanıma hazır hale geldiği belirtildi.

Droneların suçlularla mücadelenin yanı sıra suçu önleme noktasında da teşkilata ciddi kolaylıklar sağlaması bekleniyor. Nitekim droneların kullanım alanları suç mahalli araştırmalarından tutun, konser gibi kalabalık alanların güvenliğinin sağlanmasına ve hatta rehine alma vakalarına kadar genişleyebiliyor.

Ülkemizde de kullanılıyor

Hatırlanacağı üzere Türkiye’de de jandarma aktif olarak droneları kullanıyor. Trafik kontrollerini eskiye nazaran daha etkin bir şekilde yapabilen memurlar, bu yolla sürücülere ceza kesmekten de geri kalmıyor.

Polis sözcüsü James P. O’Neill, “ABD’nin en büyük polis teşkilatı olarak her zaman gelişen teknolojinin nimetlerinden faydalanma noktasında atılımcı olmayı başardık” açıklamasında bulundu.

Gizlilik endişelerine yol açtı

Her ne kadar NYPD teşkilatı bu araçların kötü niyetli kullanılmayacağını söylüyor olsa da, New York Sivil Hakları Birliği (NYCLU) gibi çeşitli insan hakları dernekleri droneların kullanımının vatandaşların gizliliğini ihlal edeceği noktasında ciddi endişelere sahip.

Bu endişelere NYPD’nin cevabı ise güvenlik gerekçelerinden ötürü drone kullanımının kaçınılmaz olduğu yönünde. Nitekim bunda haksız da sayılmazlar.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version