Nüfusun kalabalık olduğu büyük şehirlerin en büyük problemlerinden biri, iyice kronik hale gelen yoğun araç trafiği. Öyle ki dünyanın trafiği en kötü şehirleri sıralamasına baktığımızda İstanbul’la beraber ABD’nin önde gelen şehirlerinden New York karşımıza çıkıyor.

New York Belediye Başkanı da bu gidişata bir nebze dahi olsa dur diyebilmek için kargo şirketlerini kamyonlar yerine bisiklet kullanarak dağıtım yapmaya davet etmiş. 6 ay boyunca pilot programı başlatılacak olan bisikletle kargo dağıtım projesi tutulursa kuryeler direksiyon sallamak yerine pedallayarak teslimat yapmaya kalıcı olarak başlayabilirler.

Saatte en fazla 20 km/s hız yapabilen pedallı ve elektrikli bu bisikletler normal akan trafikte seyredebilecekleri gibi, bisiklet yolunu da kullanabilecekler. Kargo şirketlerinin bu noktadaki bir diğer avantajı da kargo indirirken park etmek için para ödemek zorunda kalmayacak oluşları. Malum, New York gibi bir şehrin merkezinde park ücretleri inanılmaz pahalı.

Sektörün devleri imza attı bile

Elde ettiğimiz bilgilere göre ilk etapta önde gelen teslimat şirketlerinden UPS, Amazon ve DHL bu sözleşmeye imza atmış durumdalar. Muhtemelen ilerleyen dönemde diğer markalar da katılım gösterecekler. Ancak şu aşamada FedEx ve ABD’nin PTT’si olarak tanımlayabileceğimiz USPS imza atmamış.

Her gün ortalama 1,5 milyon adet kargonun teslim edildiği New York şehrinde dağıtımın trafikte çok yer kaplayan kamyon ve kamyonetler yerine bisikletler aracılığıyla yapılması uzun vadede çok işe yarayabilir.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version