Japonya menşeli otomotiv devi Nissan, Kenya’da otomobil fabrikası kurmaya hazırlanıyor. Doğu Afrika‘nın en büyük ekonomilerinden biri olan Kenya’da hükümet, ülkeyi kıtanın otomobil üretim noktası haline getirmeyi planlıyor.

Volkswagen AG ve PSA Peugeot firmalarının yanı sıra CNH Industrial NV de geçtiğimiz 18 aylık süre zarfında Kenya’da fabrika kurma planlarını duyurmuşlardı. Şimdi ise bu markaların arasına Nissan da katılacağını açıkladı.

Kenya en hızlı büyüyen ekonomiler arasında

Kara kıtanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden Kenya’da kurulması planlanan bu fabrikalar, sıfır arabaların maliyetlerinde ciddi bir düşüşün kaydedilmesine de yol açabilir. Malum, Kenya’da 100 kişi başına araç sahipliği oranı çok az. Bu tablonun değişmesi yeni kurulacak fabrikalarla yerli otomobillerin trafiğe katılmasının ardından hayal olmaktan çıkacak.

Yollar kötü, finansman seçeneği yok, ithalat az

Güney Afrika ülkesinin dışında Afrika kıtasında çok fazla otomobil fabrikasının olduğunu söyleyebilmek mümkün değil. Bunun en büyük sebepleri arasında kıta genelinde otomobil ithalatının çok düşük olması, araba satın almak için kredi ve finansman seçeneklerinin kısıtlı olması ve belki de en önemlisi, yolların kötü olması geliyor.

Öyle ki geçtiğimiz yıl Kenya’da sıfır araç satışları yüzde 20 oranında düşüş kaydederek 11 bin 44 adede gerilemiş durumda. 

Hükümetle anlaşma sürecinde

Nissan ilk etapta SKD olarak da bilinen hazır parçaları Kenya’a ithal edecek ve bu parçaların montajını kuracağı fabrikalarda gerçekleştirilecek.

Nissan’ın Afrika operasyonlarının başındaki isim Jim Dando, hükümetin yüzde 25’lik ithalat vergisini kabul etmesi durumunda fabrikaların kurulum sürecinin bir an önce başlayacağını açıkladı.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version