Japonya menşeli otomobil üreticisi Nissan, bu yıl Aralık ayının sonuna kadar üreteceği toplam otomobil sayısında yüzde 30’luk bir azalmaya gideceğini açıkladı. Reuters’te yer alan habere göre bu kararın gerekçesi COVID-19 nedeniyle birçok pazarda sıfır otomobile olan talebin azalması.

Elde ettiğimiz bilgilere göre Nissan, Nisan ile Aralık ayları arasında 2.6 milyon adet otomobil üretmeyi planlıyor. Oysa geçtiğimiz yılın aynı döneminde bu sayı 3.7 milyondu. Aradaki fark 1.1 milyon seviyesinde ve hiç de yabana atılacak gibi değil.

COVID-19 sektörü vurdu

Yeni finansal çeyrek yıla ilişkin satış beklentilerini kamuoyuna resmen duyurması beklenen Nissan, konuya ilişkin Reuters’in sorularını cevapsız bırakmayı tercih etti. Hatırlanacağı üzere şirket en son Haziran ayında COVID-19’u gerekçe göstererek Japonya’da otomobil üretimini yavaşlatmıştı.

Olaya dair Nissan’dan yapılan açıklamada Japonya’da bulunan Oppama, Tochigi ve Kyushu fabrikalarında Haziran ve Temmuz aylarında hiçbir otomobilin banttan inmeyeceğe belirtilmişti. Benzer kararlar Mayıs ayında da alınmıştı aslında.

Japon otomobil markalarının canı sıkkın

İşin kötü tarafı Nissan üretimde azalmaya giden ve COVID-19 sonucunda işleri bozulan tek Japon markası değil. Toyota, Nissan, Honda, Mazda, Suzuki, Daihatsu ve Mitsubishi de talebin azalması nedeniyle geçtiğimiz aylarda üretimde azalmaya gitmişti. Buna Japon hükümetinin Koronavirüs salgını nedeniyle aldığı önlemler de eklenince fabrikalarda bantlar tamamen durmuştu.

Son olarak Nissan yeni otomobil üretim planını yüzde 30 azalacak şekilde revize etmesiyle gündeme geldi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version