Yapılan araştırmalar terleyen, düzenli su içmeyen sürücülerin dikkatlerinin dağıldığını ve alkollü sürücüler kadar hata yapabileceklerini ortaya koyuyor. Nissan’ın üzerinde çalıştığı Nissan Soak teknolojisinde sürücü terlediğinde koltuk renk değiştiriyor.

Sürücülerin terleyerek suyu vücuttan atmaları ve yeterli su içmemeleriyle oluşan dehidrasyon yani su kaybı başta dikkat dağınıklığı olmak üzere pek çok riske davetiye çıkartıyor.

Nissan Soak Teknolojisi Neler Getiriyor?

İşte bu noktada Nissan, Avrupa’da yapılan çeşitli araştırmalardan yola çıkarak dehidrasyonun oluşturduğu risklerin önüne geçmek için Soak isimli teknoloji üzerinde çalışıyor. Nissan’ın bu çalışmasındaki en büyük etken ise üniversitelerin araştırmaları olmuş.

Loughborough Üniversitesi bir sürüş simülatörü kullanarak iki günde erkek sürücüler üzerinde çeşitli araştırmalar yapmış. Bu teste saatte 25 ml, yani bir yudum su tüketen sürücüler, düzenli su içenlere kıyasla iki kat daha fazla hata yaptılar.

Aynı araştırmada düzenli su içen sürücüler ortalama 47 tane hata yaparken susuz kalanların hata sayısı 101 adetti. Susuz kalan sürücülerin yüzde 0,08 promil alkollü biriyle aynı dikkatsizliğe sahip olduğu da ortaya kondu.

Susuz kalan sürücülerde şerit izleyememe, bilinçli şerit değiştirememe, geç fren yapma gibi hatalar daha sık oluyor. Ayrıca su kaybı olan sürücülerde yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, ağız kuruluğu oluyor ve bu da sürüş sırasındaki tepki süresini uzatıyor.

Yine Doğu Londra Üniversitesi ve Westminster Üniversitesi tarafından 2013’te yapılan araştırmada 29 ile 34 yaş aralığındaki bireylerde bir bardak su içen kişilerin, su içmeyenlere göre yüzde 14 daha hızlı tepkime sürelerinin olduğu belirlendi.

Bu sonuçlar karşısında Nissan ile Hollandalı Droog markası tarafından ortak geliştirilen Nissan Soak isimli teknolojide direksiyon ve ön koltuklara kaplanan malzemenin altında nano teknolojiye sahip kumaş var. Bu kumaş ıslanınca renk değiştiriyor. Sürücünün terlemesiyle birlikte vücudunda oluşan nem ve su, koltuktaki veya direksiyondaki kumaşa temas edince döşemedeki renk maviden sarıya dönüşüyor. Bu renk değişimi göstergede de değişerek sürücüyü uyarıyor.

Nissan Soak Geliştirme Aşamasında

Şu anda geliştirme aşamasında olan bu teknoloji, Nissan yarış pilotu Lucas Ordonez tarafından Nissan Juke’ta test ediliyor.

Nissan’ın bu teknolojiyi seri üretime ne zaman geçireceği belli değil ama Japon üreticinin amacı, su kaybının sürüş güvenliği üzerindeki risklerini anlatmak ve bu konuda sürücüleri bilgilendirmek olacak.

Kaynak: Otohaber

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version