Her ne kadar ülkemizde pek yaygın olmasa da ABD’de yoğun cadde ve sokakların başında dondurma satan kamyonetlere rastlayabilmek mümkün. Hollywood filmlerinden de mutlaka aşina olacağınız bu kamyonetler bugüne dek fosil yakıtlarla çalışıyordu. Ancak Japon otomobil devi Nissan tamamen elektrikten güç alan yeni dondurma kamyoneti konseptini görücüye çıkardı.
Geleneksel dondurma kamyonetleri uzun süre boyunca çalışır halde kaldığı için benzin veya dizel yakıt harcaması yapıp emisyon salınımı gerçekleştirirler. Nissan’ın elektrikli kamyoneti ise kesinlikle emisyon üretmiyor ve yenilenmiş bataryalardan güç alıyor.
Dondurmacıyla ortak geliştirildi
Nissan’ın tasarladığı yeni kamyonet modeli e-NV200 isimli elektrikli hafif ticari aracın İskoçya menşeli dondurma üreticisi Mackie’s ile kurulan işbirliği neticesinde geliştirilmiş. Normalde bu kamyonetlerde bulunan dondurma ekipmanları ve soğutucuların işlerliğini sağlamak için aracın sürekli çalışır halde kalması gerekiyordu.
Fakat Nissan boşa enerji harcamak yerine sıfır emisyonlu motorunun yanı sıra yenilenmiş bataryaları kullanıyor. 40 kWh kapasiteli bataryadan güç alarak çalışan elektrikli motor kamyonetin ihtiyaç duyduğu tüm enerjiyi karşılama yeteneğine sahip. Diğer soğutma üniteleri ise Nissan ROAM isimli taşınabilir bataryalar sayesinde çalıştırılıyor.
Yenilenmiş bataryaları kullanması ciddi avantaj
Taşınabilir güç ünitesi olarak nitelendirebileceğimiz ROAM’da Nissan’ın ilk jenerasyon elektrikli modellerinde kullanılan, artık işlevini kaybetmiş batarya paketleri kullanılıyor. Yani Japon üretici hem çevreye hiç zarar vermiyor, hem de zarar verme ihtimali bulunan pilleri yeniden değerlendirmiş oluyor.
Öte yandan kamyonetin tavanındaki güneş panelleri de şarj istasyonlarından uzak noktalarda dondurma satılması durumunda ihtiyaç duyulan enerjinin teminini sağlıyor.
