Japon otomobil devi Nissan, yeni geliştirdiği çift motorlu sürekli dört çeker kontrol teknolojisini kamuoyuna tanıttı. e-4ORCE adını taşıyan bu teknolojisi elektrikli bir otomobilin dört tekerleğine de hızlı bir şekilde tork gücünü iletmeye yarayacak. Bunu hem dengeli, hem de öngörülebilir bir şekilde gerçekleştiren teknolojinin amacı premium spor arabaların gücünü ve yol tutuş kabiliyetini arttırmak.

Nissan’ın açıklamasına göre teknolojinin isminde yer alan “e” harfi, geliştirilen yeni sistemin yüzde 100 elektrikli olmasına bir vurgu niteliğinde. 4ORCE ise İngilizce’de “güç” anlamına gelen “Force”u temsil ediyor. 4 rakamı ise sürekli dört çeker eşliğindeki sürüş yeteneği için kullanılmış.

Patrol’ün 4×4 sisteminden doğan bir teknoloji

e-4ORCE ismini taşıyan bu yeni teknolojiyi Nissan mühendisleri GT-R ATTESA E-TS modelini geliştirirken aldıkları derslerin ışığında ortaya çıkarmışlar. Bu arabada kullanılan torku bölme ve eşit dağıtma sisteminin e-4ORCE’a kaynak olduğu söylenebilir. Keza Nissan Patrol’de kullanılan akıllı 4×4 sisteminden de önemli notlar ve dersler alınmışa benziyor.

Elektrikli motorun ürettiği güç çıkışını ve fren performansını yöneterek dengeli bir biçimde dağıtan sistem, arabanın yumuşak ve kararlı bir sürüş deneyimi yaşatmasını sağlıyor.

Test aracı Las Vegas’ta görücüye çıkacak

Şuan için seri üretime girmiş hiçbir arabada kullanılmayan bu teknoloji karşımıza sadece Nissan modellerinde çıkabilir. Ancak e-4ORCE teknolojisinin Ariya isimli konsept model üzerinde CES 2020’de tanıtılması ve bir test aracının Las Vegas’ta kullanılması söz konusu olacak.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version