Son dönemde yarı otonom sürüş teknolojileri, araç üreticilerinin AR-GE çalışmalarını yoğunlaştırdığı konuların başında geliyor. Tesla’nın Autopilot yazılımına rakip olarak Nissan mühendislerince geliştirilen ProPILOT teknolojisi, bunlardan biri. Bugün ulaştığımız bir habere göreyse ABD‘de satışı gerçekleştirilen yeni Leaf modelinde yer alan ProPILOT şimdilerde bir başka araçta daha sürücülerin imdadına yetişecek.

Hem adaptif hız sabitleme, hem de şerit takip sistemi olarak nitelendirebileceğimiz asistan yazılımından Nissan’ın beklentisi çok büyük. Yeni modellere dahil edilen sistemin gelecekte çok daha işlevsel özelliklerle donatılması ise kuvvetle muhtemel.

İlk kez Nissan Serena’da kullanıldı

Bilindiği üzere Nissan, ilk kez sadece Japonya genelinde satışı gerçekleştirilen minivan modeli Serena‘da ProPILOT yazılımına yer verdi.

Daha sonra ABD’deki elektrikli Nissan Leaf modellerinde opsiyonel olarak sunulan sistem, Nissan Rogue isimli crossover modelinde de yerini aldı. Şimdilerdeyse Nissan cephesinden yapılan açıklamada sürüş asistanı teknolojisinin yıl sonuna kadar Rogue Sport modelinde de kullanılabileceği belirtildi.

Aynı esnada Nissan, ProPILOT asistan sistemini 2019 Nissan Altima’ya da ekleyecek. Kanada’da ise yıl sonuna doğru Nissan Qashqai modelinin bu güncel teknolojiye kavuşması bekleniyor. Türkiye içinse henüz bir açıklama yapılmış değil.

20 ülkede satışa sunulacak

Uzun vadede Nissan’ın hedefi, ProPILOT asistan yazılımını 2022 yılının sonuna dek tüm modellerinde opsiyonel olarak müşterilerine sunmak. Toplamda 20 farklı ülkede satışa sunulması beklenen bu akıllı sürüş asistanı, Nissan’ın uzun vadeli 2022 planları arasına dahil edilmiş durumda.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version