Hisselerinin büyük çoğunluğu General Motors bünyesinde bulunan otonom araç girişimi Cruise, ABD menşeli fon yönetim şirketi T. Rowe Price ve mevcut bir kısım yatırımcılardan 1.15 milyar dolar değerinde yeni yatırım aldı. Bu son gelişmeyle birlikte şirketin piyasa değeri 19 milyar dolara kadar yükseldi.

ABD’nin bir numaralı otomobil üreticisi GM’nin hisse senedi fiyatları ise bu gelişmeyle birlikte yüzde 2.1 oranında artış kaydederek 38.89 dolara kadar çıktı.

Japonlar da kesenin ağzını açtı

Cruise’in aldığı son yatırım turuna General Motors’un yanı sıra Japonya’da SoftBank Vision Fund ve Honda da katıldı. Alınan yeni nakit yatırımlar sayesinde Cruise’in ilk otonom aracını bu yılın sonuna kadar piyasaya sürmesi amaçlanıyor.

Öte yandan 1.15 milyar dolar değerindeki yeni yatırımın hem otomobil üreticisi hem de teknoloji geliştiricisi olan Cruise için çok kritik bir dönemde geldiğini söyleyebiliriz. Malum, geliştirilecek araçlar çok geniş bir pazarda bol miktarda satılacağı için yazılım ve yedek parça geliştirme maliyetleri beklenmedik şekilde artış gösterebiliyor.

Ford, GM’ye karşı alternatif olabilir

GM’nin en büyük rakiplerinden Ford’un da Alman otomobil üreticisi Volkswagen AG ile güçlerini birleştirerek Cruise’e karşı yeni bir otonom sürüş firması kurması gündemde. Büyük çoğunluğu Ford sahipliğinde olan Argo AI’ye Volkswagen’in yatırım yapması söz konusu, ancak kesin değil.

Cruise’in henüz hiçbir modelini satışa sunmamış olmasına rağmen GM’nin toplam piyasa değerinin yüzde 35’ine denk geliyor olması da şaşırtıcı bir diğer bilgi.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version