Hyundai Motor, otonom sürüş teknolojisine sahip yeni nesil yakıt hücreli elektrikli SUV modeli Nexo ile lüks sedan aracı Genesis G80’in test sürüşlerini başarıyla tamamladığını duyurdu. Geçtiğimiz Cumartesi günü Hyundai’nin yayınladığı basın açıklamasında her iki aracın da Güney Kore’nin Seul’den PyeongChang şehrine kadar tamamen sürücüsüz bir şekilde ulaşmayı başardığı kaydedildi.

Bir ilke imza atıldı

Geçen hafta düzenlenen test sürüşü kapsamında dünyanın ilk otonom sürüş teknolojisine sahip hidrojen hücre yakıtlı araçları kullanıldı. Test sürüşünde kullanılan üç adet Nexo SUV, iki adet de Genesis G80 modeline dördüncü seviye otonom sürüş yazılımları yerleştirildi. Bu yönüyle Hyundai, bir ilke de imza atmış oldu.

Ayrıca Hyundai Motor’dan yapılan açıklamada “Bugüne dek şehirler arası otobanda gerçekleştirilen test sürüşleri çoğunlukla düşük hızlarda yapılıyordu. Ancak ilk kez bir otomobil firması uzun mesafeyi saatte 100 ila 110 kilometre hız yaparak tamamladı.” değerlendirmesi de yapıldı.

Toplam 5 farklı seviye var

ABD Ulusal Otoban Trafik Güvenliği Yönetimi tarafından standartları belirlenen otonom sürüş yazılımları toplam 5 seviyede değerlendiriliyor. Hyundai’nin araçlarında kullandığı dördüncü seviye otonom sürüş yazılımı sayesinde aracı yönlendirmek için herhangi bir insan müdahalesi gerekmiyor.

Bir ay kadar önce Las Vegas’ta düzenlenen CES fuarında tanıtılan Hyundai Nexo FCEV, sıfır emisyonlu olması ve otonom sürüş yeteneğiyle dikkatleri üzerine çekmişti. Ayrıca araç yalnızca 5 dakikalık şarjla 590 kilometre yol gidebilme özelliğine de sahip.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version