Geçtiğimiz gün otonom sürüş teknolojilerine karşı olanların eline koz verecek yeni bir gelişme daha yaşandı. Bugüne dek gerek etik, gerekse hukuki altyapısı tam manasıyla oturmadığı için geniş bir kesimin temkinli yaklaştığı sürücüsüz otomobiller yeniden bir numaralı gündem maddesi olmayı başardı.

Arizona’da ölümlü bir trafik kazası yaşanmıştı

Hatırlanacağı üzere sürücüsüz ve elektrikli otomobil üreticisi Tesla‘nın otopilot modundaki test aracı, geride bıraktığımız Nisan ayında Arizona’da ölümlü bir trafik kazasına karışmıştı. Bisikletiyle karşıdan karşıya geçen bir kadının ölümüyle sonuçlanan kazanın otopilot modundan kaynaklandığı öne sürülmüştü.

Şimdilerdeyse otopilot modunun yol açtığı bir başka kaza daha yaşandı. Üstelik ironik bir şekilde sürücüsüz seyahat eden Tesla modeli bu kez bir trafik polisi aracına çarptı. Neyse ki bu kaza, Arizona’da yaşandığı gibi trajik bir şekilde sonlanmadı.

Park halindeki polis otosuna çarptı

ABD’nin Kaliforniya eyaletine bağlı Laguna Beach ilçesinin polis departmanı, Twitter hesabından paylaştığı fotoğraflarla yaşanan kazayı kamuoyuna duyurdu.

Tesla’nın otopilot modundaki bir sedan modelinin park halindeki polis aracına çarptığı ilk kez bu sayede öğrenildi. Yayınlanan fotoğraflarda kazanın ürkütücü boyutu olanca netliğiyle gözüktü, kazada kimsenin ölümcül şekilde yaralanmaması ise yüreklere su serpti.

Tesla’dan açıklama gelmedi

2018 yılı içindeki ikinci kazasını yapan Tesla’dan konuya ilişkin resmî bir açıklama henüz yapılmış değil. Ancak zaten Tesla hiçbir zaman tamamen otopilot moduna güvenilmemesini, bir insan sürücünün her zaman için direksiyonun başında bulunması gerektiğinin altını çiziyor.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version