Tesla‘nın batarya hücresi tedarikçisi Panasonic, geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı basın açıklamasında yakın tarihte otomotiv sektörü için geliştirdiği bataryalarda kobalt kullanımına son vermeyi hedeflediğini açıkladı. Bu kararın arkasında yatan en büyük sebep, batarya imalatında kullanılan ana kobalt malzemesinin fiyatlarının giderek artıyor oluşu.

Fiyatlar ikiye, üçe katlandı

Nitekim Panasonic kendine bu hedefi belirleyen tek batarya üreticisi de değil. Lityum iyon bataryalarda kullanılan kobalt malzemesinin fiyatı seneler içinde ikiye, üçe katlanmış durumda.

Elektrikli otomobil üretiminin her geçen gün hız kazanması, kobaltın neredeyse kara borsaya düşmesine de sebep oldu. Fiyatlar inanılmaz derecede artınca kobaltın denklemde olmadığı bir çözüm arayışı güç kazandı.

Kobaltsız batarya üretmeye başlayacaklar

Panasonic’in otomobil bataryaları bölümünün başındaki isim Kenji Tamura, analistlerle bir araya geldiği toplantıda “Zaten aşama aşama kobalt kullanımını düşürmüş durumdayız. Yakın gelecekte ise kobalt kullanımını sıfıra indirmeyi hedefliyoruz. Halihazırda bunun üzerine çalışmalarımız devam ediyor” açıklamasında bulundu.

Model 3’ün bataryası Panasonic’ten

Bilindiği üzere Panasonic, Tesla’nın yeni üretim bandına soktuğu Model 3 sedan aracının en büyük batarya hücresi tedarikçisi. Şirket ABD’nin Nevada eyaletindeki Gigafactory isimli batarya üretim fabrikası üzerinden Model 3‘lere güç vermeye devam ediyor.

Çarşamba günü gerçekleştirilen toplantıda Panasonic yetkilileri, Haziran sonuna dek haftada 5 bin adet üretilmesi planlanan Model 3’ün artan batarya ihtiyacı için Tesla ile yakından çalıştıklarını da duyurdu.

Share.

Leave A Reply Cancel Reply

Exit mobile version